{{cart.TotalNumberOfProducts}}
Tillbaka till gåvoshopen

Stöd till Panzisjukhuset, Kongo: 60 kr

DR Kongo är svårt drabbat av väpnade konflikter, människor är extremt fattiga och både barn och vuxna är på flykt för att rädda sina liv. På Panzisjukhuset finns bra vård och hit vandrar människor i flera dagar för att få hjälp.

Panzisjukhuset är kanske mest känt för Doktor Denis Mukweges insatser för kvinnor och flickor som har utsatts för grymma våldtäkter, antingen av väpnade grupper som ett led i krigföringen, eller på grund av gammal folktro som sprids bland fattiga och desperata människor. Tiotusentals har fått hjälp genom åren, både med de fysiska såren och med att skapa en ny framtid för sig själva och sina barn, eftersom de ofta stöts ut av samhället efter övergreppen.

Men på Panzi erbjuds även förlossningar och annan vanlig sjukvård. Till exempel räddar man dagligen livet på för tidigt födda barn och barn mellan 0–12 år som har drabbats av undernäring. I Afrika söder om Sahara dör mer än vart tionde barn (12 av 100) innan de ens har hunnit fylla fem år, och DR Kongo är ett av de länder där situationen är allra värst.

Tack vare stödet från Läkarmissionens givare i Sverige kan även den som är fattig få hjälp på Panzisjukhuset. För 60 kronor (som en andel i projektet kostar) kan exempelvis ett svårt undernärt barn få vård, samtidigt som föräldrarna får utbildning och stöd så att barnet inte behöver riskera livet igen.

Vill du bli månadsgivare till Panzisjukhuset, klicka här.


Här kan du se en film från projektet:

Julklappstips!
Julgåvor som gör skillnad
Alla projekt