{{cart.TotalNumberOfProducts}}
25 november 2016

Stötta #varjeflicka mot könsstympning

Allt fler flickor i Kenya säger nej till könsstympning. Men på många platser är det väldigt svårt att bryta en gammal tradition, och även uppfattningen om hur tjejer ska se ut. I december ska vi besöka Läkarmissionens projekt mot könsstympning i Kenya. Där är fullt med tjejer som säger nej till könsstympning. Vill du vara med och uppmuntra? Lägg upp en selfie, så tar vi med ett collage, som visar att vi är många som står bakom och hejar! Tagga din bild #varjeflicka så vi hittar den.

Lägg upp en selfie för att visa ditt stöd, och tagga den med #varjeflicka. Vi gör ett stort collage med bilder på alla som står bakom tjejerna och hejar.

Vill du stötta projektet? Swisha valfritt belopp till 90 00 217 eller läs mer här.

Det här är Judiths berättelse:

Judith Nyangi är 19 år. Hon har vuxit upp med en ensamstående mor som själv är omskuren, men som är emot omskärelse. När Judith gick ut grundskolan, kunde mamman inte betala hennes fortsatta studier. Då kom några släktingar och sa att ”om du låter dig omskäras, så ska vi betala dina gymnasiestudier.” Men Judith sa nej. ”Det finns så många skäl. Dels förstör det din kropp och när du föder barn kan det bli komplikationer.

Judith blev först tvungen att sluta skolan, men fick sedan ett stipendium och gick nyligen ut gymnasiet med toppbetyg. ”Jag skulle vilja studera medicin, för jag ser hur folk lider i mitt samhälle och jag skulle vilja kunna hjälpa dem”.

Judith har aldrig tvekat eller tvivlat på sitt beslut att vägra omskära sig. ”Visst blev jag ofta retad av andra flickor i skolan för att jag inte var omskuren. Men flera av dem erkände också, när vi var ensamma, att de hade velat säga nej, men de blev tvingade”.

Är du inte rädd för att inte bli gift? ”Visst kan jag känna mig lite orolig ibland, men jag vill skaffa mig en utbildning och ett jobb först. Och mamma tröstar mig alltid och säger ”det kommer att ordna sig”.

15 november 2016

Sida ökar stödet till länderna runt Tchadsjön

I dag nåddes vi av den goda nyheten att Sida kommer att ge ytterligare 95 miljoner i bistånd till länderna runt Tchadsjön (Nigeria, Kamerun, Tchad och Niger), där befolkningen drabbats hårt av terrorgruppen Boko Harams härjningar. Läkarmissionen har sedan flera år ett samarbete med International Aid Service (IAS) i bland annat Tchad med att borra brunnar för att långsiktigt förse människor med rent dricksvatten.

Ministerrådet Robert Keller på Sveriges ambassad i Nigeria säger till Ekot att "Det är ungefär ett par miljoner människor som är internflyktingar. Det är hungersnöd inom en stor grupp av dessa människor så den humanitära situationen är väldigt allvarlig." Därför har Sida beslutat att ge ytterligare 95 miljoner kronor i år för mattransporter, mediciner och tak över huvudet till de som fått fly undan Boko Haram.

Läkarmissionen har sedan flera år ett samarbete med International Aid Service (IAS) i bland annat Tchad med att borra brunnar för att långsiktigt förse människor med rent dricksvatten. Tillsammans med Strömmestiftelsen stödjer vi också självhjälpsgrupper där kvinnor får utbildning och hjälp att starta enklare verksamheter som kan ge inkomster till familjen. De kommande åren kommer IAS även att arbeta med att plantera träd för att minska ökenspridningen i området.

Du kan stödja vårt arbete genom att köpa gåvan Toaletter i Tchad i vår gåvoshop för 70 kr, eller genom att ge en engångsgåva.