Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen.

Läs mer om hur vi använder cookies

Notiser

26 april 2021

Läkarmissionen får ny generalsekreterare!

Josephine Sundqvist tillträder den 1 maj som Läkarmissionens nya generalsekreterare, tidigare senior strategisk rådgivare på Sida och en känd profil inom biståndsbranschen.

 

Läkarmissionens styrelse har utsett Josephine Sundqvist till ny generalsekreterare för organisationen. Josephine efterträder Lars Arrhenius som har gått vidare till rollen som diskrimineringsombudsman (DO).

 – Vi är övertygade om att Josephine är rätt person att leda organisationen, framförallt i den utvecklingsprocess som Läkarmissionen är i. Människors rätt till hälsa är högsta prioritet, speciellt nu när vi befinner oss mitt i två globala kriser – klimatkrisen och globala pandemin. Här vet vi att Josephines breda kompetens och gedigna erfarenhet inom bistånd kommer helt till sin rätt att leda och utveckla vår verksamhet, säger Bo Guldstrand, styrelseordförande på Läkarmissionen. 

 Josephine Sundqvist har bakgrund som disputerad forskare och har spenderat stor del av karriären i det globala syd, främst i östra Afrika där hon på nära håll mött de utmaningar som svenskt bistånd står inför. Hon har varit på plats mitt i kriser och på nära håll sett hur planetens hälsa och människors välbefinnande hänger samman.

 Genom pandemin har vi fått en större krismedvetenhet och insett att våra hälsosystem är sköra. Med bara 10 år kvar till 2030 är inte business as usual ett alternativ. Det som krävs är en samhällsomvandlande transformation som bygger på lokalt förankrade lösningar, innovationer och breda globala allianser. Det är anledningen till att jag vill leda Läkarmissionen. Det är en modig organisation som jobbar i de absolut tuffaste konfliktområdena med de allra mest sårbara, säger Josephine Sundqvist.

 Sedan starten har människors rätt till hälsa varit en av Läkarmissionens viktigaste frågor. Under pandemin har organisationen spelat en viktig roll i flera sköra stater. Tidigt samordnade Läkarmissionen tillsammans med några andra organisationer och ett forskarteam vid Karolinska institutet en komplicerad transport med covid-19 tester till Panzisjukhuset i Kivu-provinsen i DR Kongo. I Tanzania stödjer Läkarmissionen en nationell covid-19 Taskforce som leds av den Lutherska kyrkan. Satsningen innebär nationellt påverkansarbete och informationsspridning i syfte att få in vaccin och minska smittspridningen.

 Vi måste kraftsamla tillsammans för att säkra rätten till hälsa globalt. Detta innefattar att bekämpa det utbredda könsbaserade våldet mot kvinnor och flickor som ökat lavinartat under pandemin. Planetens och människors hälsa är det viktigaste idag, inte minst om vi ska uppnå Agenda 2030.

19 mars 2021

Kvinnor över hela världen har alltid kämpat för sina rättigheter!

Igår, den 8 mars, uppmärksammades Internationella kvinnodagen världen över. För 44 år sedan, år 1977 instiftades dagen officiellt av FN. Idag och varje dag, året runt, fortsätter vi kämpa för världens kvinnor.

                            

 

De mänskliga rättigheterna gäller för världens totala befolkning, män och kvinnor – inte bara för hälften. Alla har rätt till ett liv fritt från våld, slaveri och diskriminering. Alla har rätt till utbildning; att äga mark; att rösta; att tjäna en rättvis och lika lön, oavsett vilket kön man har. 

Våld mot kvinnor förekommer överallt i världen. Statistik visar att en av tre flickor som föds kommer att utsättas för någon form av våld under sin livstid och som ensamstående kvinna kan motstånd mot våld öka risken för att utsättas för stigma – och ännu mer våld. Det är oacceptabelt och måste upptäckas, bekämpas och stoppas. Tillsammans med människor som Denis Mukwege, som så outtröttligt kämpar varje dag för kvinnor, måste vi vara med i kampen och använda våra röster. För trygghet ska aldrig vara ett privilegium för ett endast fåtal utvalda, det är allas rätt. 

 

Men att skapa förändring är möjligt!

Vi vill berätta om Therese Nizigiyimana. Hon är medlem i en sparande och låneförening som heter DUFASHANYE (Låt oss hjälpa varandra) där hon kunde få ett litet lån. Lånet gjorde det möjligt för henne att köpa två grisar som i sin tur födde fler smågrisar. Efter att ha sålt några grisar kunde hon betala tillbaka lånet och köpa en bit odlingsmark  till motsvarande nästan 260 USD. Detta är mycket ovanligt i hennes fattiga samhälle där mark normalt ägs av män.

Innan hon gick med i programmet var hon analfabet och kände sig desperat. Liksom många kvinnor i hennes område betraktades hon som underlägsen mannen - och till ingen nytta. Men när hon började spara och göra affärer ökade hennes självförtroende. När hon köpte marken insåg Theresas man hur viktigt hennes bidrag till familjens försörjning var. Plötsligt började han ge henne mer inblick och mandat i viktiga familjebeslut. Theresa är idag utbildad, hon äger mark och hon är inte längre diskriminerad. 

- Det jag är stolt över är att se hur min man och mina grannar värdesätter mig nu, och att människor kommer för att be om min hjälp. Många vill ha råd om hur de ska utveckla sina företag eller hur de ska förbättra familjens ekonomiska situation.