Tillbaka till gåvoshopen
Produktbild

Akut stöd till Sudan: 150 kr

Läkarmissionen har funnits på plats i Sudan sedan 1989 och hanterat många kriser. Men våra kollegor på plats säger att de aldrig sett ett krig förvärras så fort som nu.

”Det är bara levande som kan hjälpa levande. Den som är död kan inte hjälpa någon”, säger Denis, en av våra kollegor i Sudan.

Vi finns på plats för att hjälpa de som är kvar i landet, men också de som flyr till grannlandet Tchad där vi ser till att människor i flyktingläger får rent vatten och latriner. 

På uppdrag av UNHCR har Läkarmissionen huvudansvar för vatten och sanitet i 14 läger. Situationen är desperat i flera läger. I ett transitläger på gränsen mellan Tchad och Sudan finns en toalett på 8000 personer och en vattenkran på 4000 personer. Läkarmissionen har borrat två brunnar och står för den största delen av den lilla vattenförsörjning som finns.

I lägret finns idag ca 160 000 personer, lika mycket som hela Linköpings kommun. Här finns inte boende ordnat, människor bor i mkt enkla skydd av grenar och gräs, plastpåsar och presenningar. Det är ca 40 grader i skuggan med det finns knappt någon skugga. Riktiga flyktingläger hinner inte byggas i den takt som människor kommer hit. Därför blir många kvar i flera månader. 

Kan du stötta människor i denna akuta kris? Varje gåva gör nytta.

 

Alla projekt