19 november 2020

20 år med Aktion Julklappen!

På Grevåkerskolan i Hammerdal utanför Östersund jobbar Maria Roos och Laila Sandqvist. Det är en av de skolor som varit med i Aktion Julklappen sedan starten.

"Jag såg en annons i en tidning där 1998-99. På den tiden hade barnen med sig julklappar till skolan som de bytte med varandra, men jag ville göra något annorlunda. Så när vi hittade informationen om Aktion Julklappen bestämde vi oss för att vara med", säger Maria Roos.

I Aktion Julklappen skaffar barnen ett paket med ett bestämt innehåll som de slår in. Paketen innehåller till exempel kritor, ritblock, tandborste, tablettask och en personlig hälsning. Paketen skickas sedan till östra Europa där Läkarmissionens samarbetspartner delar ut dem. I Hammerdal är det nästa generation som tar över. Vissa som var med som barn har blivit egna föräldrar. En av anledningarna till att skolan fortfarande är med, är att de tycker att Aktion Julklappen är en bra övning i empati.

"Det är en väldig glädje för barnen vill verkligen vara med och göra något för andra. Det är viktigt att värdesätta vad man har själv och att allt inte bara handlar om vad jag själv ska få", säger Laila.

De använder sig också mycket av hemsidan och visar gärna de filmer som görs för eleverna. "Det tycker vi nog är det mest fantastiska, gensvaret med filmerna. Det gör att barnen förstår mer och Aktion Julklappen går från abstrakt till konkret", säger Maria.

I början vad det mest de äldre eleverna som var med, men med åren har det breddats och nu gör även förskoleklasserna paket. Skolpersonalen har naturligtvis förändrats dessa tjugo år, men det har alltid funnits någon eller några i personalgruppen som varit drivande.

"För oss har Aktion Julklappen blivit en tradition. Som Kalle Anka på julafton. Men åren går så fort. ”Är det redan dags för Aktion Julklappen igen”. Ska vi orka? Men det gör vi!" säger Laila. "Vi skulle ju vilja göra något storslaget för att fira 20-årsjubileum, men så kommer verkligheten ikapp där det är mycket som ska hinnas med. Vi sätter alltid ett realistiskt mål när det gäller antalet julklappar. Men vi blir förvånade över givmildheten hos alla inblandade!" säger Maria.

 

Läs mer och anmäl dig här!

 

Har du inte möjlighet att delta i Aktion Julklappen men vill vara med och skänka julklappar till välgörenhet så kan du göra det via vår gåvoshop!