30 september 2019

Världens Barn 2019 - ”Världens Barn är folkets kampanj”

– "Världens Barn förändrar livet långsiktigt för utsatta barn i världen", säger Evy Jonsson, som leder den svenska riksinsamlingen.

Världens Barn är en insamlingskampanj som pågår hela året, landet runt. Ett samarbete mellan Radiohjälpen, SVT och 14 biståndsorganisationer där Läkarmissionen är en. Kulmen på kampanjen inträffar den 4 oktober med en tv-gala och extra många insamlingar.

"Det här är ju väldigt mycket folkets kampanj med olika initiativ från norr till söder", säger Evy Jonsson. Arbetet kännetecknas av stor uthållighet där många aktiviteter återkommer på olika håll. En trend Evy ser är att allt fler barn engagerar sig i kampanjen. "Ett exempel är Alvin som bakar drömmar varje år som han sedan säljer. Ett par tjejer utanför Örebro har ett café som drar in mycket pengar. Och två systrar från Öckerö har samlat in över etthundratusen kronor genom att knacka dörr. Barnen engagerar sig och drar med sina föräldrar", berättar Evy.

I år uppmärksammas även att det är 30 år sedan FN:s barnkonvention antogs, vilket märks i insamlingarna. Som i Härryda kulturskola där målet att arbeta med barnkonventionen redan finns med i arbetsplanen.

"Där blir deltagandet i Världens Barn ett sätt för eleverna att lära sig om barnkonventionen och för kulturskolan att integrera frågorna i verksamheten. Genom insamlingen får eleverna själva vara med och göra skillnad för barn i andra länder. Den tv-sända galan är höjdpunkten och betyder mycket för alla som jobbar med Världens Barn. Galan skapar sammanhållning och lyfter riksinsamlingen på ett fantastiskt sätt", berättar Evy.