25 november 2016

Stötta #varjeflicka mot könsstympning

Allt fler flickor i Kenya säger nej till könsstympning. Men på många platser är det väldigt svårt att bryta en gammal tradition, och även uppfattningen om hur tjejer ska se ut. I december ska vi besöka Läkarmissionens projekt mot könsstympning i Kenya. Där är fullt med tjejer som säger nej till könsstympning. Vill du vara med och uppmuntra? Lägg upp en selfie, så tar vi med ett collage, som visar att vi är många som står bakom och hejar! Tagga din bild #varjeflicka så vi hittar den.

Lägg upp en selfie för att visa ditt stöd, och tagga den med #varjeflicka. Vi gör ett stort collage med bilder på alla som står bakom tjejerna och hejar.

Vill du stötta projektet? Swisha valfritt belopp till 90 00 217 eller läs mer här.

Det här är Judiths berättelse:

Judith Nyangi är 19 år. Hon har vuxit upp med en ensamstående mor som själv är omskuren, men som är emot omskärelse. När Judith gick ut grundskolan, kunde mamman inte betala hennes fortsatta studier. Då kom några släktingar och sa att ”om du låter dig omskäras, så ska vi betala dina gymnasiestudier.” Men Judith sa nej. ”Det finns så många skäl. Dels förstör det din kropp och när du föder barn kan det bli komplikationer.

Judith blev först tvungen att sluta skolan, men fick sedan ett stipendium och gick nyligen ut gymnasiet med toppbetyg. ”Jag skulle vilja studera medicin, för jag ser hur folk lider i mitt samhälle och jag skulle vilja kunna hjälpa dem”.

Judith har aldrig tvekat eller tvivlat på sitt beslut att vägra omskära sig. ”Visst blev jag ofta retad av andra flickor i skolan för att jag inte var omskuren. Men flera av dem erkände också, när vi var ensamma, att de hade velat säga nej, men de blev tvingade”.

Är du inte rädd för att inte bli gift? ”Visst kan jag känna mig lite orolig ibland, men jag vill skaffa mig en utbildning och ett jobb först. Och mamma tröstar mig alltid och säger ”det kommer att ordna sig”.