1 april 2019

Resan fick Yasmine att hitta hem

Yasmine Månsson besökte Give a Child a Familys barncenter i Sydafrika. En resa som inte bara gav henne förändrade perspektiv utan även ledde till att fler fick upp ögonen för Läkarmissionens arbete.

När 22-åriga Yasmine Månsson blev varslad från sitt jobb satte hon sig och funderade. Vad ville hon egentligen med sitt liv och vad brann hon för? En resa till Sydafrika och Monica Woodhouse på barncentret Give a Child a Family gav svar på flera av de frågorna.

– Det började med att jag träffade Monica när hon var i Stockholm. Jag kände mig lite ”lost” med mitt jobb och med hela mig och kände att jag behövde byta fokus. När jag berättade det för Monica sade hon: ”Men kom ner till mig”.  

Det fanns ett par bromsar, dels ekonomiskt, även om Yasmine lyckades hitta en billig flygbiljett, men så var det en sak till. Hon hade redan besökt barncentret en gång tidigare för fyra år sedan, då med sin mamma Doreen Månsson, en resa som blev en viktig milstolpe för henne.

– Det var en av de största grejerna jag har gjort i mitt liv, den påverkade mig så mycket. Och jag ville gärna åka tillbaka men inte utan att engagera mig. Den här gången ville jag bidra på något sätt.

Så när hon fick ett samtal från Eva Nordenstam von Delwig på Läkarmissionen som frågade om hon ville gästspela på deras Instagram medan hon var iväg så föll bitarna på plats och Yasmine drog iväg.

– Och jag fick en oförglömlig resa.

På dagarna deltog hon i arbetet på centret i Margate som hjälper barn som saknar familj, eller av andra anledningar inte kan växa upp med sina föräldrar, att komma till nya familjer. Allt hon såg och upplevde delade hon på Läkarmissionens instagramkonto. Med hjälp av sitt och familjens nätverk lyckades hon med sina inlägg om möten med barnen, arbetet som bedrivs och de behov som finns, engagera många som tidigare inte kände till Läkarmissionen.

– Läkarmissionen fick flera hundra nya följare. Med hjälp av mina vänner fick jag dessutom ihop 120 000 kronor som gick direkt till Monica och arbetet med Give a Child a Family.

– Men jag grät mycket när jag skrev mina inlägg för jag fylldes av tankar som ”Varför har de inte råd?”, ”Varför kan inte det där barnet vara med sina föräldrar”. Det gjorde mig ledsen. Men Basil, Monicas man, sa till mig att inte hålla tillbaka tårarna utan låta dem komma.

– ”Du har ett mjukt hjärta, Yasmine” sa han, och först kände jag mig lite frågande till det, men i dag ser jag att det nog kan vara en av mina största välsignelser. Att jag känner och vågar släppa in. Så nu hoppas jag att jag aldrig slutar gråta. Jag vill alltid känna.

– Som ung influencer kan man till exempel använda sin sociala plattform en gång i månaden för att samla in pengar till något välgörande ändamål och på samma gång få andra tonåringar att se att de också kan hjälpa till. Via Läkarmissionen kan barnen på Give a Child a Familys barncenter faktiskt få ett rätt bra liv.

– Vi som orkar måste vara med och bygga broar där andra människor kan ta sig över. Men många i Sverige tror inte att de är välkomna i en värld där man kavlar upp armarna och lägger ner hjärta och själ för att hjälpa någon annan. De tror att de måste ge upp hela sina liv och allt det materiella de gillar. Men det går att leva ett bra liv här och tjäna pengar samtidigt som du hjälper utsatta barn. Just för att du tjänar pengar kan just du vara en viktig pusselbit.

Flera av Yasmines vänner har frågat hur hon klarade att möta den fattigdom som finns i Sydafrika. Då har hon i stället pekat på allt det positiva som finns där.

– Jag har aldrig träffat några människor med så myckt hopp trots att ingenting i deras liv verkar flyta.

I ljuset av det är hon tacksam över att hennes resa fått fler att upptäcka vad Läkarmissionen gör. Samt att hon på så vis kunnat samla in pengar för att fler barn ska få komma till trygga familjer. Samtidigt har resan gjort något med henne själv. Att få landa i en annan verklighet och se vad som är viktigt på riktigt, och dessutom ha förmånen att ta med sina livsfrågor och funderingar till middagsbordet hemma hos Monica och Basil Woodhouse, det är något hon unnar fler att få göra.

– Monica och Basil hjälpte mig mycket med min tro. Efter den här resan inser jag att jag nog inte har släppt in Gud helt tidigare, men nu har jag gjort det och mår så mycket bättre. Jag kan fortfarande ha en dålig hårdag eller andra dagar då jag tvekar kring mig själv, men jag känner ändå att jag är tillräcklig, att jag är bra som jag är, och jag har längtat efter det. Resan har förändrat mig. Jag har funnit att det finns något större.

– Och jag tror också att jag har hittat något jag är bra på, och det är att se människor, att våga titta. Det kanske inte låter så mycket, men det betyder massor för mig, säger Yasmine som kan bli frustrerad över av att se att många väljer att leva distanserade från det svåra som sker i världen.

– Det kan vara skönt att leva så för världen är tuff och kanske har man egna problem och känner att det blir för deppigt att ta in allt. Det du inte ser, det känner du inte heller.

– Men det fina med att öppna upp är att man plötsligt ser så mycket ljus. Tittar man fort kan det se hemskt ut men tittar man lite till finns det mycket hopp och mycket vi kan göra för att förändra.