22 mars 2019

Hjälp de drabbade i Moçambique

”Vi är vana vid cykloner men vi har aldrig varit med om något liknande. Träd har ryckts upp med rötterna, broar är bortspolade och döda kroppar kommer flytande i floden - vissa har flutit hela vägen från Zimbabwe.”

Det berättade vår partner Dennis Mushonga i staden Chimoio i Moçambique några dagar efter cyklonen Idai. Den befaras vara den största väderrelaterade katastrofen som drabbat södra halvklotet. Vindstyrkor på nära 200 km i timmen tillsammans med enorma översvämningar gjorde situationen desperat. När vi pratade med Dennis fanns fortfarande områden som ingen ännu kunnat nå. Våra vänner hör till de som drabbats.Läkarmissionen stöder alfabetiserings- och spargruppsarbete i flera regioner i landet och har 553 elever i Sussundenga, som är ett av de värst drabbade områdena. Dennis Mushonga jobbar i vanliga fall som ekonom på kontoret, men just nu försökte han nå kursdeltagare och få reda på vad som hänt.

”Alla är vid liv. Men många har förlorat allt de äger och har, och då ska man veta att de var väldigt fattiga redan innan katastrofen. Husen är bortspolade, deras trädgårdsland förstörda. Många har tagit sin tillflykt till taken på byggnader. Vissa satt fyra dagar på ett hustak innan de kunde räddas.”


Kan du vara med och hjälpa dem som har drabbats av cyklonen? Att få hjälp framåt när hus och grödor är förstörda? Läkarmissionen går in med katastrofhjälp, men vi kan inte göra något utan våra givare.

Situationen är desperat men vi hoppas att många vill och kan vara med.

Swisha till 90 00 217 och skriv akut som meddelande.