9 maj 2016

Attack mot civila i DR Kongo

16 människor har dödats i en brutal attack mot civila i byn Luna utanför Beni i östra DR Kongo. Flera av de döda är kvinnor och barn.

I förra veckan genomfördes en massaker i Beni i DR Kongo där Läkarmissionen jobbar. Det är en stad med ca 100 000 invånare på gränsen till Uganda. Nu har vi fått kontakt med  Néhémie Ndambara, projektledare för Läkarmissionens arbete som handlar om att hjälpa ursprungsbefolkningen Mbuti (pygméer) och göra andra humanitära insatser för lokalbefolkningen i området.

Har du familj?
Jag bor här tillsammans med fru och fem barn (tre flickor och två pojkar)

Vilka utsattes för massakern?
18 personer, civila, varav flera kvinnor och små barn, i en by nära Beni, blev brutalt mördade och halshuggna med machetes natten mellan 3 och 4 maj. Dagen innan hade 17 personer kidnappats i samma område. Sedan år 2014 beräknas 900 personer kidnappats i Beni-området. De kidnappade hålls som slavar och får utföra diverse tunga sysslor åt rebellerna. Den som vägrar dödas.

Vem tror man låg bakom?
Sedan många år har ugandiska rebeller härjat i området, på senare år har även rwandiska rebeller och kongoleser deltagit i attackerna. Unga, arbetslösa och fattiga lockas in med hjälp av mat, droger och vapen och hjärntvättas att delta i dödandet. När man väl lurats in i det finns sällan någon väg tillbaka.

Varför tror du att de genomförde massakern? I botten ligger hela tiden kriget om mineralerna. Vanligtvis när folk mördas är det för att stjäla mat och medicin till de egna som behöver. Det är också en vanlig hämndaktion riktad mot FN-trupperna när de slagit till mot rebellerna, eller helt enkelt för att statuera exempel och visa hur lite FN eller den kongolesiska armén kan skydda de civila. Denna massaker ägde nu rum just i närheten av en kongolesisk armépostering och ett FN-högkvarter. Det besinningslösa våldet och slaktandet måste ses som ett uttryck för ett våldsamt raseri som i kombination med droger får såna fruktansvärda konsekvenser.

Är du rädd för att en massaker ska drabba dig eller din familj?
Ja. Vi är 17 personer i mitt team och alla bor här med sina familjer och barn. Precis varje natt mördas någon i Beni och varje kväll tänker man att ”ikväll är det kanske min tur”. Ingen går helt säker. 1996 upplevde jag det här för första gången, när det sjukhus jag arbetade på attackerades och både patienter och personal mördades. Två år senare mördades min far. Under de här 20 åren har våldet fortsatt, det kommer och går och man vet aldrig när eller var det ska slå till nästa gång. Det är mycket tungt men vi som kan måste ändå hjälpa dem som är ännu värre utsatta, det är vårt ansvar.

Hur påverkar massakern de som bor i området?
Människor flyr i panik och försöker sätta sig i säkerhet på andra platser som man tror är säkrare.

Hur kan vi bäst hjälpa dem?
I dagsläget är det främst med livsmedel, köksartiklar och tak över huvudet. Just nu är det regnperiod i området och människor behöver skydd mot slagregnen. I fas två när läget stabiliseras något behöver människor utsäde av snabbväxande grödor som kan skördas inom några månader.

Läkarmissionens partner CEPAC i staden Beni berättar att rebellerna var obarmhärtiga och att människor nu flyr för sina liv.  

Nu ber CEPAC om akut hjälp med matutdelning och hushålls- och hygienartiklar till människorna på flykt. Här kan du ge en gåva för att hjälpa dem.