24 april 2023

Våldet eskalerar i Sudan

I Sudan har nästan 500 människor dödats och flera tusen är skadade. Läkarmissionen finns kvar i landet och väntar på att återigen kunna börja arbeta för att hjälpa befolkningen.

Läkarmissionen har arbetat i Sudan sedan 1989 och är det land där vi har störst verksamhet. Ungefär 130 av Läkarmissionens anställda har sin arbetsplats i Sudan och jobbar med vatten och sanitet, utbildning och fattigdomsbekämpning.

Våra kollegor är vana vid att leva mitt i en konflikt men de strider som utbröt 15 april har gjort att vi tvingats sätta våra hjälpinsatser på paus.

Alla anställda med familjer har varit instängda i sina hem och fått lita till sina egna förråd av mat och vatten. Men även anställdas hem har beskjutits.

I skrivande stund säger Denis Semakula, Läkarmissionens landchef i Sudan: ”Vi är mycket oroade, krisen förvärras för varje dag. Vi skulle vilja ge humanitär hjälp till den lidande befolkningen, men våra händer är i detta läge bakbundna”.

Flera uppgörelser om eldupphör har redan brutits, och situationen
är mycket svår. Våra internationellt anställda som jobbar i Sudan har evakuerats.

Läkarmissionen följer utvecklingen noga och hoppas att vi snart ska kunna återuppta den humanitära hjälpen som så väl behövs, och att detta inte är början på ett långt inbördeskrig.