10 oktober 2023

77,6 miljoner till #världensbarn!

I lördags hölls Världens Barn-galan. Galan är en del av den årliga kampanjen för barns rättigheter.

Den mänskliga utvecklingen går bakåt när fler barn än någonsin tidigare tvingas på flykt. Vi befinner oss i en global hungerkris som förvärras av faktorer som klimatförändringar, krig, konflikter och ekonomiska problem. Ett land som drabbats hårt av detta är Demokratiska Republiken Kongo, där närmare 6 miljoner människor befinner sig på flykt i landet på grund av krig och konflikt.

En del av de insamlade pengarna går till stöd för Kongo, och de gör en verklig skillnad. Maria Bard, påverkanschef för Afrika hos Läkarmissionen, berättar i en intervju på onsdagskvällen i Sveriges Radio om Panzisjukhuset i Bukavu och arbetet där för barn som lider av svår undernäring. Förutom nutritionsavdelningen på sjukhuset bedriver sjukhuset även ett förebyggande arbete genom att föräldrarna får utbildning i näringslära samt i hur man odlar mer näringsrika grödor. Sjukhuset organiserar även lokala stödgrupper där man får dela erfarenheter med andra familjer vars barn kan finnas i riskzonen för att bli undernärda.

”Det vi gör genom Världens barn-kampanjen får stor betydelse för barnen på Panzisjukhuset och andra barn runt om i östra Kongo som lider av undernäring och som just ikväll lägger sig hungriga. Men de kan få en chans till något nytt genom sjukhusets arbete.”

Under en av sina resor träffade Maria Agishe, 2 år och hans moster. Agishe var under sitt första levnadsår kraftigt undernärd.

”Idag leker och busar han, precis som man ska när man precis fyllt två år.”

Agishe är bara ett av många barn som blivit hjälpta genom det viktiga arbetet som görs på Panzisjukhuset i Kongo. Tack vare de pengar som samlas in kan sådana insatser fortsätta.