24 februari 2022

Rapport från kriget i Ukraina

Ryssland har inlett en militär invasion av Ukraina. I skrivande stund hörs explosioner i Ukrainas huvudstad Kiev och i flera andra städer. Landets myndigheter har bekräftat att åtminstone 40 ukrainska soldater dödats i striderna. "Det är mycket värre idag än när vi pratade för två dagar sen", säger vår kontakt på barncentret CCC i Lviv.

Kan du hjälpa? Klicka här!

"Det är mycket värre idag än när vi pratade för två dagar sen", säger vår kontakt på barncentret CCC i Lviv, på förmiddagen då Ryssland inlett en större invasion av Ukraina.

På CCC (Children Care Center) får barn som lever i utsatthet gå efter skolan. De får middag, möjlighet att duscha, tvätta kläder och få hjälp med läxor. Hotet från Ryssland har de levt med länge och det har varit krig i de östra delarna sen 2014.

"Men kriget har varit tusen kilometer bort från oss och det är när man är där man har upplevt att det är krig. Inte på andra ställen."

Det har ju ändrats nu. I Lviv har många levt som vanligt, även om vissa hade börjat bunkra varor. Skolorna har pratat mycket om kriget men på centret har de upplevt att barnen har velat leva som vanligt.

"Vi har inte vetat vad vi ska förvänta oss. Vi har försökte förbereda oss för olika möjligheter. På CCC ger vi barnen omsorg, kärlek och tålamod. Sånt som de kanske inte får hemma. Personalen är ju också orolig, så visst är det tufft. Vi får förlita oss på Gud", säger vår kontakt på CCC.

Hjälp centret att fortsätta kunna hålla öppet och ge barnen så mycket trygghet som är möjligt i denna mycket svåra situation. Tack för ditt viktiga stöd!