17 februari 2020

Läkarmissionen mot könsstympning

Den 8 mars är det internationella kvinnodagen och som varje år uppmärksammar Läkarmissionen kampen mot könsstympning. För bara 200 kronor kan du ge en flicka i riskzonen chans att komma till ett tryggt läger under den period som könsstympningen pågår 2020.

Trots att könsstympning är ett brott som ger flickor trauman och lidanden är det fortfarande utbrett. Men vi ser att det går att göra skillnad och du kan hjälpa flickorna att slippa könsstympas! 

Swisha 200 kronor till 90 00 217 och skriv #varjeflicka för att vara med i kampen. 

Här kan du läsa mer.

Det här är Judiths berättelse:

Judith Nyangi är 19 år. Hon har vuxit upp med en ensamstående mor som själv är omskuren, men som är emot omskärelse. När Judith gick ut grundskolan, kunde mamman inte betala hennes fortsatta studier. Då kom några släktingar och sa att ”om du låter dig omskäras, så ska vi betala dina gymnasiestudier.” Men Judith sa nej. ”Det finns så många skäl. Dels förstör det din kropp och när du föder barn kan det bli komplikationer.

Judith blev först tvungen att sluta skolan, men fick sedan ett stipendium och gick nyligen ut gymnasiet med toppbetyg. ”Jag skulle vilja studera medicin, för jag ser hur folk lider i mitt samhälle och jag skulle vilja kunna hjälpa dem”.

Judith har aldrig tvekat eller tvivlat på sitt beslut att vägra omskära sig. ”Visst blev jag ofta retad av andra flickor i skolan för att jag inte var omskuren. Men flera av dem erkände också, när vi var ensamma, att de hade velat säga nej, men de blev tvingade”.

Är du inte rädd för att inte bli gift? ”Visst kan jag känna mig lite orolig ibland, men jag vill skaffa mig en utbildning och ett jobb först. Och mamma tröstar mig alltid och säger ”det kommer att ordna sig”.