”Här ska förövare och offer behandlas lika”

Din gåva förändrar framtiden!

Tack vare gåvor från främst svenska privatpersoner och företag kan vi driva biståndsprojekt i över 20 länder i tre världsdelar.

Dr Denis Mukwege om Panzisjukhusets val att hjälpa alla som behöver vård.

Den medicinska etiken säger att man ska trösta, lindra och bota alla. Det gäller även på Panzisjukhuset i DR Kongo där kvinnor som utsatts för sexuellt våld behandlas. Men vad händer när deras förövare kommer in för vård?

– Den som kommer till sjukhuset ska behandlas med respekt. Offer för sexuellt våld och deras förövare ska behandlas lika. Det är sjuk-husets roll, säger chefsläkare Denis Mukwege.

 


Denis Mukwege, chefsläkare på Panzisjukhuset DR Kongo.


Men vad säger du till någon som känner igen en förövare och vill ha hämnd?

– Vår roll på sjukhuset är inte att döma. Vårt mål är att rädda liv. Vi kan inte fungera som en domstol, vi är inte rättvisan. Men det är ingen enkel fråga. Jag har personal som har förlorat familjemed-lemmar eller vänner på fruktansvärda sätt. Men vi kan inte börja prata om hämnd och slå in på den vägen.

Däremot måste världen stå upp och sätta stopp för våldtäkter som ett vapen i krig, menar Mukwege. Alla måste respektera det okränkbara människovärdet, även i konflikter. Annars tappar vi bort vår mänsklighet.

– Och något som gäller inte bara i Kongo, utan i hela världen är att jämlikhet ska vara självklart både för flickor och pojkar direkt när de föds. Pojkarna ska veta att deras systrar är lika värdefulla som dem. Det skulle innebära en stor skillnad i världen.


I Läkarmissionens gåvoshop kan du för 60 kronor stödja arbetet på Panzisjukhuset.

Relaterade artiklar

Bild

”Spåren finns kvar”

Hur förlåter man och lever vidare i ett samhälle som har diskriminerat och särbehandlat i åratal? I Sydafrika kämpar invånarna fortfarande, tjugofyra år efter avskaffandet av apartheid, med att visa respekt för varandra oavsett hudfärg.

Andra sätt att hjälpa

Nedan finns fler exempel på hur du kan bidra till vår verksamhet och till att människor i utsatthet får chansen till en bättre framtid.

Minnesgåva

Om du vill hedra en vän eller anhörig som går bort kan ett minnesblad från Läkarmissionen vara ett fint sätt.

Gåvogram

Fira någon du tycker om med ett vackert gåvogram, som samtidigt hjälper de som behöver det allra mest.

Gåvoshop

Ge bort en god gärning i stället för en vanlig present på kalaset eller bröllopet.

Månadsgivare

Att ge via autogiro är det mest kostnadseffektiva och långsiktiga sättet att hjälpa.

Engångsgåva

Ge en valfri gåva och betala enkelt via bank, kort, SMS, WyWallet eller Swish.