Välkomna: Svenska Journalen 2018

Din gåva förändrar framtiden!

Tack vare gåvor från främst svenska privatpersoner och företag kan vi driva biståndsprojekt i ett 40-tal länder i fyra världsdelar.

Oliktänkande kan ge nya insikter

Inledning: Eva Nordenstam von Delwig

 


Svensken Hans Brask föddes på 1400-talet och är mannen bakom ”brasklappen”, prästen och biskopen som skrev ”härtill är jag nödd och tvungen” på ett dokument som sägs ska ha räddat honom från Stockholms blodbad.

I dag finns det många människor ute i världen som blir martyrer för att de tycker, tror eller tänker annorlunda, men att tycka olika i Sverige handlar numera sällan om liv och död.

Men ibland kan man nästan tro det. Sociala medier och hela internet har lockat fram ett enormt tyckande och ett stort åsiktsmaskineri.

Det är som om folk kastar sig på tangenterna så fort de får en chans att säga emot, håna, försvara, älska och hata. Ibland handlar det om saker som ligger väldigt långt bort från den egna verkligheten. Det kan gälla personer som man inte känner eller företeelser som man mest hört talas om.

Årets specialuppmaning under Vänliga Veckan handlar därför om att vara vänlig mot någon som inte tycker som du. Det handlar inte om att byta åsikt, att vara falsk som människa eller att inte våga stå för vad man tycker, utan helt enkelt att lyssna ett varv till.

För i bästa fall kan det faktiskt vara så, att mitt val att lyssna på den som tänker annorlunda än jag, kan få mina argument att bli mer genomtänkta. Eller ge mig nya insikter.

 

Här nedan hittar du fler artiklar med "Vänliga Veckan" på temat.

Relaterade artiklar

Bild

Fjärrsupport

Ring 08-620 02 13 för livehjälp och instruktioner.

Andra sätt att hjälpa

Nedan finns fler exempel på hur du kan bidra till vår verksamhet och till att människor i utsatthet får chansen till en bättre framtid.

Minnesgåva

Om du vill hedra en vän eller anhörig som går bort kan ett minnesblad från Läkarmissionen vara ett fint sätt.

Gåvogram

Fira någon du tycker om med ett vackert gåvogram, som samtidigt hjälper de som behöver det allra mest.

Gåvoshop

Ge bort en god gärning i stället för en vanlig present på kalaset eller bröllopet.

Månadsgivare

Att ge via autogiro är det mest kostnadseffektiva och långsiktiga sättet att hjälpa.

Engångsgåva

Ge en valfri gåva och betala enkelt via bank, kort, SMS, WyWallet eller Swish.