30 augusti 2018

Ebola i DR Kongo

Larmet kom överraskande. Bara dagar tidigare hade myndigheterna sagt att man lyckats få stopp på ett mindre Ebola-utbrott i en annan del av landet.Den här gången är det värre. Nord-Kivu är en av DR Kongos folkrikaste regioner och gränsar bland annat till Uganda.

Dessutom lever många här som flyktingar, på grund av upprepade attacker från gerillagrupper. Risken är stor att detta utbrott kan utvecklas till en väldigt farlig situation. Det gäller nu att agera snabbt!

Ebolaviruset sprids via blodet och leder till ett häftigt sjukdomsförlopp. Det är extremt smittsamt och dödligheten är 50–90%. Mot vissa ebolavirus finns nu vaccin, som kan ge till exempel sjukvårdspersonal ett visst skydd. Men Ebola är fortfarande en av de mest fruktade sjukdomarna, eftersom det inte finns något effektivt botemedel.

Läkarmissionen har gjort humanitära insatser och bedrivit sjukvård i Nord-Kivu genom den lokala partnern CEPAC i över 15 år. Deras kunniga personal kunde därför snabbt mobiliseras för en insats som redan är inledd.

Huvudaktiviteterna är följande:

  • Informationskampanjer till befolkningen i drabbade och angränsande områden om ebolavirus; varifrån det kommer, hur man kan smittas och hur man skyddar sig.
  • Installation av enklare anordningar för handtvätt på allmänna platser.
  • Distribution och spridning av foldrar och affischer som förklarar problemet med hjälpav bilder, eftersom många är analfabeter.
  • Förklaringar av viktiga tecken på sjukdomen, så att gemene man kan slå larm om misstänkta sjukdomsfall via speciella telefonnummer

Sammanlagt räknar vi med att ge minst 10 000 personer direkt kunskap om Ebola och dess risker; hur man skyddar sig själv och andra genom att ändra sina vanor och beteendemönster. Det är en insats som räddar liv.

Din gåva behövs för att stoppa spridningen. Swisha 150 kr till 90 00 217 och märk med Ebola