22 maj 2017

När Lotta Gray besökte Panzisjukhuset

Journalisten och bloggaren Lotta Gray är en av Läkarmissionens mest hängivna ambassadörer och 2016 reste hon ner till Kongo för att besöka Panzisjukhuset, där det pågår ett kontinuerligt arbete för kvinnors hälsa och för att minska mödradödligheten. Upplevelsen blev omvälvande.

Journalisten och bloggaren Lotta Gray är en av Läkarmissionens mest hängivna ambassadörer och 2016 reste hon ner till Kongo för att besöka Panzisjukhuset, där det pågår ett kontinuerligt arbete för kvinnors hälsa och för att minska mödradödligheten. Upplevelsen blev omvälvande.

- Jag förväntade mig ett land i kaos, med dålig infrastruktur, stor fattigdom och många internflyktingar. Och så var det förstås, men som vanligt under mina resor slås jag alltid av den otroliga kraften som finns hos människor att resa sig och samla ihop sig från de enkla förutsättningar man har.

“Att de grova övergreppen mot kvinnorna ska upphöra och att de en dag ska kunna känna sig trygga i samhället. Att de ska kunna återfå sin värdighet och med dem ett helt folk. Det är för den dagen jag kämpar och det är för den dagen jag riskerar mitt liv. Min högsta önskan är att få se den komma.”

Citatet kommer från Denis Mukwege, den flerfaldigt prisbelönte läkaren som vigt sitt liv åt att hjälpa kvinnor som utsatts för sexuellt våld i Kongo. Sedan 1999 leder han Panzisjukhusets arbete. Men han betalar ett högt pris. 2012 utsattes han för ett mordförsök och han arbetar nuförtiden omringad av FN-soldater eftersom hotbilden mot honom bedöms vara fortsatt hög. När Lotta Gray besökte sjukhuset stod vakterna utposterade vid ingången.

Ett land där våldtäkter används som vapen

- Tyvärr var inte Mukwege på plats under mitt besök på Panzi men vi åt lunch varje dag i hans hus som ligger inne på sjukhusområdet. Det var en mäktig känsla att då sitta där, ändå i hans närvaro på något vis.

Kongo präglas av interna stridigheter och lokalbefolkningen drabbas hårt. Panzisjukhuset blir som en trygg oas i ett krig där kvinnorna utsätts för svåra övergrepp. De senaste snart 20 åren har ungefär 40 000 kvinnor opererats på Panzi, de flesta med svåra skador efter grova våldtäkter.

- Situationen för kvinnor överlag i Kongo primärt är väldigt tuff då konflikten innebär svårigheter för dem att klara sin vardag. De utsätts för hot och risker bara genom att hämta vatten eller arbeta på fälten, berättar Lotta.

Och mödradödligheten är hög. 99% av all mödradödlighet i världen sker i fattiga länder, och majoriteten i Afrika. I Kongo dör 7 av 1000 kvinnor av sin graviditet eller förlossning, ofta i onödan; för att de inte får rätt vård. Det främsta målet med Läkarmissionens kampanj är förstås att fler kvinnor ska få en säker förlossning på sjukhus, men även att familjerna ska få information om preventivmedel och familjeplanering och kan vaccinera sitt nyfödda barn. På så vis får kvinnorna en mer övergripande trygghet som inte är möjlig genom den vanliga läkarvården, då den är nedmonterad på grund av det pågående kriget. För Lotta Gray är det en självklarhet att vi måste kämpa för att få ner mödradödligheten i dessa länder.

- Morsdagskampanjen är det det finaste som finns. Jag har svårt att se vad som kan vara en bättre present än att ge en annan kvinna, i ett annat land, en plats på sjukhus för att kunna föda tryggt. Jag vet att pengarna kommer fram till rätt projekt och förändrar. Jag har ju sett det själv på plats. Att vara på förlossningsavdelningen på Panzi är som en känslomässig torktumlare.

Konflikterna i Kongo fortsätter. Men så gör även Denis Mukweges outtröttliga kamp för Kongos kvinnor. Hans dröm är att Panzisjukhuset ska få vara ett vanligt sjukhus dit alla kvinnor får komma och föda sina barn tryggt och säkert. Lotta Gray önskar en framtid där mödradödligheten går ner och kvinnorna i Kongo och Tanzania har mer inflytande över sina egna liv.

- Kvinnorna är ju Afrikas ryggrad på något vis.

Text: Emelie Gunnarsson, kommunikatör/praktikant.