23 mars 2017

Hungersnöden i Sydsudan

”Så här illa har det inte varit på sex år. Halva halva landets befolkning riskerar att drabbas av svält”, rapporterar vår partner Medair från Sydsudan. Därför går nu Läkarmissionen in med ökat stöd till Medairs fyra nutritionscenter i de värst drabbade delarna av landet.

Sydsudan är ett av de fyra områden i världen som FN nyligen har slagit larm om, när man konstaterar att världen står inför vad som riskerar att bli den värsta svältkatastrofen sedan 1945.

 På grund av torka och den väpnade konflikt som pågår i Sydsudan, har bönder i de drabbade delarna av landet varken kunnat så eller skörda. Redan nu beräknas över fyra miljoner människor lida av hungersnöd, men redan i sommar riskerar den siffran att stiga till över fem miljoner.

Medair har arbetat i Sydsudan sedan 1992 och har byggt upp en väl fungerande verksamhet. Nu ligger fokus på nödhjälp till undernärda barn, som bland annat får ett mycket näringsrikt koncentrat, baserat på malda jordnötter.  

Men den akutinsatsen, som räddar livet på tusentals barn, kompletteras nu med matutdelning till deras familjer och enklare sjukvård, eftersom många lättare drabbas av olika sjukdomar, när de är så undernärda.