13 juni 2017

En hälsning från Indien

I början av maj åkte Läkarmissionens Helen Karlström tillsammans med sångaren och låtskrivaren Perla Bjurenstedt till New Delhi för att besöka vår partner där. Det var intensiva dagar som verkligen övertygade om att vi får vara med och göra skillnad!

Läkarmissionens lokala partner Eficor driver projektet ASHA, som på hindi betyder hopp. ASHA riktar sig mot fattiga människor i New Delhis slumområden och har spargrupper för kvinnor, yrkesträning för unga vuxna, skolförberedande klasser för de lite äldre barnen och Kids Club för de yngsta barnen. Där lär barnen sig bland annat grundläggande hygien och att läsa, skriva och räkna.

Läkarmissionens fokus är barnen, och därför besökte vi Kids Club och skolverksamheten. Där träffade vi bland annat Priya, som är 13 år och andra barnet i en syskonskara av fem. Hon gillar att vara på ASHA och hon gillar fröken. Favoritämnet är engelska. Hon tycker om att rita, måla, leka utomhus med sina kompisar, att gunga och hoppa hopprep. Hon vill bli dataingenjör när hon blir stor. Både mamma och pappa tycker mycket om att Priya går på ASHA:s aktiviteter. De vill att hennes drömmar ska bli verklighet.

– Vi ska stötta henne vad hon än väljer att göra, det är vårt jobb, säger mamma.

Priya har tur som har stöd hemifrån. Många andra barn uteblir från skolan för att de behöver ta hand om småsyskonen eller hemmet för att föräldrarna är sjuka eller behöver jobba. I det vanliga skolsystemet följs det sällan upp, så barnen bara försvinner ur systemet. I ASHA:s verksamhet gör man däremot hembesök och försöker skapa förutsättningar för att barnet ska få återvända till skolan.

Allt det blir möjligt tack vare gåvor från svenska Skyddsänglar. Bli Skyddsängel redan i dag, och hjälp barn som Priya få en bättre framtid!