Historiska nedslag

Vänliga Veckan har funnits i mer än 70 år, trots att den redan 1978 ansågs utdaterad. Här har vi samlat några nedslag ur historien för den som är nyfiken.

 

1950: Vänliga Veckan hade stora planer på att starta en telefontävling där fem personer varje dag skulle ha chans att vinna 20 kronor om de sa ”Vänliga Veckan” tillsammans med sitt vanliga telefonsvar.

1950: Det finns många citat om vänlighet genom åren, både från kända och mindre kända personer. Bland annat professor Carl Milles: ”Jag älskar Sverige mer än något annat, men varför kan vi inte vara lite hjärtligare och litet mindre sura i umgänget med varandra och med främlingar”.

1960: Vänlighet har även omfattat djuren. Svenska Journalen samlar exempel på hur Sverige har blivit vänligare. Till exempel intervjuas den dåvarande djurskyddsinspektrisen som möter många barn som är större djurvänner än sina föräldrar och konstaterar att det bådar gott inför framtiden.

1978: En tradition under Vänliga Veckan var att skicka rosenbuketter till ett antal kända människor. 1978 fick bland andra programcheferna Lennart Hyland och Hasse Tellemar, redaktören Barbro Alving, redaktionschefen för Dagens Eko Christina Jutterström och sångarduon Ingrid och Jan Sparring blommor från Vänliga Veckan.

1978: Statusen för Vänliga Veckan har varierat genom åren. Örnsköldsviks Allehanda kallar Vänliga Veckan för ”jippot som överlevt sig själv”. ”Varje år återkommer deras käcka tillrop”, skriver tidningen och tycker att det är dags att avveckla denna puff för vänligheten. Tidningen har också ringt runt till stadens blomsteraffärer och rapporterar att folk inte köper märkbart mer blommor under vänliga veckan och folk skickar inte heller fler vänliga kort. Inte ens Systembolaget märker av någon extra försäljningen och tidningen tycker det ser dystert ut för denna satsning, som säkert kommer dö ut inom de närmaste åren.

Vänliga Veckan - kassörskan