Vänliga Veckan 2020

Vänliga Veckan infaller varje år i februari, samma vecka som Alla hjärtans dag, för att påminna oss om att vi alla mår bättre om vi är vänliga mot varandra.

Vänliga Veckan har funnits sedan 1948. Då var det en trafikräknare som stod vid Tranebergsbron i Stockholm och konstaterade att folk såg sura ut i trafiken och skrev en insändare om detta. Entreprenören Harry Lindquist läste och fick en idé om en vecka om året när människor skulle tänka extra på att vara vänliga i trafiken, hemma och på jobbet. Harry Lindquist grundade även Läkarmissionen och det är därför Läkarmissionen och Vänliga Veckan hänger ihop. Varje år har vi ett extra vänlighetstema och i år är det att vara vänlig mot planeten vi bor på. ”Var vänlig mot moder jord”.

 

Vi har frågat de vi jobbar tillsammans med ute i världen vad de har för tips om hur vi kan ta hand om jorden. Många tips handlar om trafiken. Att uppmana människor att hellre cykla än köra bil, eller att begränsa antalet fordon i en familj. Att inte elda med kol återkommer också från flera håll.

Från Afghanistan hälsar teamet som jobbar med kvinnogrupper speciellt inriktade på mödra-hälsovård att de har pratat vid sina träffar, både vad man som individ kan göra och vad man önskar att regeringen bestämmer.

  • Släng inte skräp rätt ut på gatan.
  • Använd inte bensin med dålig kvalitet.
  • Bränn inte saker av plast för att värma upp ditt hus.
  • Världens ledare måste jobba hårt för att förhindra krig. Krig förstör jorden.
  • Alla skulle få tillgång till familjeplanering så inte jordens befolkning växer för mycket.
  • Fler offentliga toaletter! Fler asfalterade vägar”

 

I Bangladesh där de har stora problem med översvämningar och tropiska cykloner handlar många av tipsen om hur man kan få bättre ordning på det.

  • Det får bli ett slut på att hugga ner träd i onödan! Det skulle finnas stränga lagar runt avverkning. Alla måste förstå sambandet mellan skogsskövling och klimatförändringar. Vi behöver plantera träd vid kusterna i vårt land. Och utveckla grödor som kan överleva översvämningar och stormar”.