På cykel till jobbet – med livvakt

Din gåva förändrar framtiden!

Tack vare gåvor från främst svenska privatpersoner och företag kan vi driva biståndsprojekt i ett 40-tal länder i fyra världsdelar.

Kurt Ver Beek har vigt sitt liv åt att bekämpa korruption och orättvisor i Honduras.

Text: Berthil Åkerlund
Foto: Torleif Svensson

 

I början av året gick nyheten ut över världen att flera tusen poliser i Honduras hade fått sparken. Detta för att få bukt med korruptionen inom kåren.

Bakom utrensningarna låg en särskild kommission med bland andra anställda från människorättsorganisationen ASJ, Läkarmissionens partner i Honduras.

En av ASJ:s chefer är Kurt Ver Beek, en amerikan som har bott i landet i nästan trettio år.

 


”Här finns ju massor av politiker och tjänstemän som går att köpa.” ASJ-chefen Kurt Ver Beek cyklar till och från kontoret och har alltid en livvakt med sig.


På bilden här intill cyklar du tillsammans med din livvakt. Du ser ganska orolig ut.

– Ja, jag hade väl inte räknat med att bli fotograferad i det läget. Ett längre objektiv på en kamera är inte så olikt ett vapen när det sticks ut genom bilfönstret. Jag såg det i ögonvrån och hajade förstås till.

Har man livvakt så måste det finnas ett skäl.

– Det är klart, vi är en organisation som tagit oss n uppgiften att utmana samhällets mörkaste krafter. Honduras är i dag det kanske mest våldsamma landet i världen och bara här i huvudstaden Tegucigalpa sker omkring femton mord varje dygn.

– Narkotikakarteller, stora kriminella gäng och korrumperade poliser och politiker är våra motståndare, och då lever man förstås med risken att det kan smälla.

Jag vet att flera av dina medarbetare har råkat illa ut, en blev mördad.

– Ja, det stämmer, fast det var ett tag sedan. Han var advokat och specialist på arbetsrätt. Han hade utrett ett stort och ganska känt företag och kunde leda i bevis att man utnyttjade arbetskraft på ett slavliknande sätt. Han var på väg till rättegången och satt i bilkö när han mördades. Två män på motorcykel körde upp vid hans bil och sköt honom genom rutan.

 


Militärpolis på patrull i ett av många våldsamma och socialt utsatta områden i Honduras huvudstad Tegucigalpa.


Hur reagerade du och dina medarbetare på det?

– Med chock och bestörtning, förstås. Då var vi fortfarande en ganska liten organisation med femton anställda och vi hade kanske inte förstått att det vi gjorde kunde få sådana följder. Detta var innan den stora våldsvågen sköljde över Honduras, den kom runt 2010 när narkotikatrafiken från Sydamerika till USA tvingats byta rutt.

Hur kom det sig?

–Olika narkotikabekämpande organ hade äntligen lyckats blockera den traditionella rutten, via Karibien, och då såg kartellerna en möjlighet att gå via Honduras. Här finns ju massor av politiker och tjänstemän som går att köpa, och kom-mer narkotika in i ett land i den här omfattningen ökar också våldet lavinartat.

 Och det var ni, inte polisen, som hittade er medarbetares mördare, eller hur?

– Ja, de som utförde mordet var det aktuella företagets chef och dess per-sonalansvarige, en omvittnad yrkesmördare. Efter ett långt och idogt arbete kunde vi hitta en person som sett alltihop och var villig att vittna. Chefen och hans kumpan fälldes och sattes i fängelse.

 


”Att vara kristen förpliktar och det kräver ofta mod, säger ASJ-chefen Kurt Ver Beek, som sett medarbetare mördas och kidnappas.”


Du kommer från Michigan i USA. Hur hamnade du i Honduras?

– Som nygifta ville min hustru och jag åka ut i världen och göra gott och samtidigt stilla vår äventyrslust. Det öppnade sig en möjlighet i Honduras och vi arbetade för en organisation i sex år. Efteråt var vi så fästa vid landet och människorna att vi ville stanna.

ASJ är i dag en mäktig organisation med 175 anställda som till och med  har ett visst inflytande hos presidenten. Det trodde du väl knappast när ni startade?

– Nej, jag har fått nypa mig i armen många gånger. Jag minns ju hur vi startade för snart tjugo år sedan. Vi var sex personer som la hundra dollar var i en plåtburk och hyrde ett hörn av ett garage som kontor. Vi var fyllda av visioner och förhoppningar, och övertygade om att vi skulle kunna ge korrupta politiker och företagsledare en match. Men det var svårare än vi trodde och vi fick gneta på ett tag innan vi kunde se resultat.

Den verklighet du beskriver är hård och brutal. Vore jag i din sits skulle jag knappast ta cykeln till jobbet, om än med livvakt.

– (Skratt) Jag är nog inte så rädd som jag borde vara. Men visst har det hänt att jag varit riktigt orolig, inte minst när vår advokat hade mör-dats. Då var våra barn ganska små och många tankar gick genom huvudet. Jag insåg ju att nästa kula kunde vara menad för mig.

Ni är en kristen organisation och du har sagt att ni vill vara en förebild för andra kristna.

– Ja, att vara kristen förpliktar. Det är en självklarhet och skyldighet att bekämpa orättvisor och stå upp för dem som lider. Och det kräver mod. Bibeln har många exempel på det, som när Jesus drev månglarna ur templet. Då visade han största mod – och det är i de fotspåren vi vill gå.

 

Fakta:
Läkarmissionen samarbetar med ASJ sedan 2009 och stöder flera insatser för barn och unga i våldsutsatta områden i Honduras.

 

 

Relaterade artiklar

Andra sätt att hjälpa

Nedan finns fler exempel på hur du kan bidra till vår verksamhet och till att människor i utsatthet får chansen till en bättre framtid.

Minnesgåva

Om du vill hedra en vän eller anhörig som går bort kan ett minnesblad från Läkarmissionen vara ett fint sätt.

Gåvogram

Fira någon du tycker om med ett vackert gåvogram, som samtidigt hjälper de som behöver det allra mest.

Gåvoshop

Ge bort en god gärning i stället för en vanlig present på kalaset eller bröllopet.

Månadsgivare

Att ge via autogiro är det mest kostnadseffektiva och långsiktiga sättet att hjälpa.

Engångsgåva

Ge en valfri gåva och betala enkelt via bank, kort, SMS, WyWallet eller Swish.