Fyra frågor till bokaktuella Miriam Mondragon

Din gåva förändrar framtiden!

Tack vare gåvor från främst svenska privatpersoner och företag kan vi driva biståndsprojekt i ett 40-tal länder i fyra världsdelar.

Kärlek i våldets huvudstad heter boken om Miriam Mondragon kämpar för utsatta barn i Honduras. Läkarmissionen har stöttat kampen sedan starten.

Text: Therese Peterson
Foto: Torleif Svensson

 

Vad önskar du att boken, och uppmärksamheten kring den, ska medföra?
– Att sätta Honduras på kartan. Det är ett okänt land för många, och att visa på innovativa arbetsmodeller som gör skillnad i Honduras och som även skulle kunna fungera i Sverige. – Jag tycker även det är viktigt att föra ett samtal om det meningslösa våldet, gängkriminaliteten, hur man förebygger sexuella övergrepp och stöttar utsatta barn i Sverige. Situationen i Honduras kan naturligtvis inte jämföras med Sverige, men kan vara en varningssignal om vad som händer när samhället och de styrande inte hittar kreativa former för att motarbeta kriminalitet.

Du har i många år arbetat för att rättvisa ska skipas för barn som annars inte hade haft en chans. Vad är det du önskar att världen nu får se?
– Att det finns hopp mitt i mörkret, att hoppet smittar av sig och att du och jag kan göra skillnad för någon eller många.

Du arbetar med livet som insats många gånger. Var kommer ditt mod ifrån?
– Att vara modig betyder inte att man inte är rädd, utan att ens övertygelse och kallelse att göra skillnad för någon annan övervinner rädslan. – Mitt mod kommer ur min tro på Gud och att jag varit omgiven av modiga människor som min farmor, min pappa och inte minst mina härliga kollegor på organisationen ASJ

Har du aldrig snuddat vid tanken på att byta den farliga miljön ni befinner er i för att flytta hem till Piteå?
– Många gånger, om jag ska vara ärlig, inte bara för att Honduras är en farlig miljö, utan för att vårt fokus är att vara på den plats där vi gör mest nytta. Sedan lång tid tillbaka är den platsen Honduras, imorgon, vem vet?

Relaterade artiklar

Andra sätt att hjälpa

Nedan finns fler exempel på hur du kan bidra till vår verksamhet och till att människor i utsatthet får chansen till en bättre framtid.

Minnesgåva

Om du vill hedra en vän eller anhörig som går bort kan ett minnesblad från Läkarmissionen vara ett fint sätt.

Gåvogram

Fira någon du tycker om med ett vackert gåvogram, som samtidigt hjälper de som behöver det allra mest.

Gåvoshop

Ge bort en god gärning i stället för en vanlig present på kalaset eller bröllopet.

Månadsgivare

Att ge via autogiro är det mest kostnadseffektiva och långsiktiga sättet att hjälpa.

Engångsgåva

Ge en valfri gåva och betala enkelt via bank, kort, SMS, WyWallet eller Swish.