”Det är ju när någon tycker annorlunda som vi växer”

Din gåva förändrar framtiden!

Tack vare gåvor från främst svenska privatpersoner och företag kan vi driva biståndsprojekt i ett 40-tal länder i fyra världsdelar.

Mina Dennert startade Facebookgruppen #jagärhär för att försöka stoppa hot och hat som sprids via sociala medier.

Text: Therese Hedlund
Foto: Jonatan Fernström

 

Det började när Mina Dennert märkte hur allt fler i hennes Facebookflöde började sprida rasistiska inlägg. Efter att länge ha klickat bort de länkar som bifogades, blev hon nyfiken på vem det var som skickade ut allt.

Hon började följa länkarna och såg till sin förskräckelse hur många rasistiska grupper det fanns på nätet. Och hur grovt de uttryckte sig. Efter att själv ha gått in och försökt kommentera i de hatiska flödena, både på sociala medier och i etablerade mediers kommentarsfält, insåg hon att man behövde vara fler för att kunna göra skillnad.

Det blev starten på Facebookgruppen #jagärhär, som i dag drivs som en ideell förening. Och det som började i liten skala i maj 2016 har i dag växt till en grupp med över 76 600 medlemmar.

 


Att kämpa för rättvisa är svårt och #jagärhär har mött mycket kritik. Mina Dennert själv har tagit emot flera mordhot och anklagelser. Men det stop-par inte hennes vilja att fortsätta göra skillnad.


De har fått
flera utmärkelser för sitt arbete med att driva Facebook-gruppen i Sverige samt andra europeiska grupper de har startat, liksom för att opinionsbilda och föreläsa om vikten av att säga ifrån och reagera när människor utsätts för verbala och fysiska övergrepp, och om vikten av att vara källkritisk mot det som sprids via sociala medier. #jagärhär vill visa att det går att föra diskussioner i en artig ton även om man tycker olika.

– Det handlar om att vända situationer. Om någon exempelvis har skrivit ett negativt inlägg om ensamkommande flyktingpojkar, så kan vi gå in och skriva något i stil med ”Ah, du bryr dig verkligen om barns situation …”, och så kan vi tipsa om organisationer som ECPAT och Rädda Barnen som jobbar med det. Vi försöker tänka att de som skriver menar väl.

Och Mina kan se att #jag­ärhär fått vara med och göra skillnad.

– Det går inte att jämföra med hur det var förut. De som verkligen vill diskutera politik har börjat göra det på ett bättre sätt. Innan uttryckte sig alla väldigt illa, men det är mycket bättre nu.

För samtalen får inte tystna, åsikter måste få höras, men utan att de diskriminerar.

– För att det ska bli ett intressant samtal krävs det nästan att man tycker olika. Det är ju när någon tycker annorlunda som vi växer.  Det är hela poängen med kommunikation och det ska man inte vara rädd för.

– Och nätet har alla förutsättningar för att bli en bra plats för kommunikation, men hur vi umgås där är ännu drabbat av barnsjukdomar. Men vi kommer att lära oss.

Går ert tänk att applicera utanför nätet?

– Ja, vi håller på med en bok nu om hur man kan ta modiga samtal på lunchen eller med släkten. Olika metoder för att visa civilkurage. Att reagera när någon blir utsatt, eller stå upp för sig själv om någon tar mycket plats med sina åsikter, att våga säga ”vi är några andra här som tycker annorlunda”.

Temat för Vänliga Veckan är ”Var vänlig mot någon som inte tycker som du”. Vad har du för tips där?

– Mitt första råd är att inte tänka så mycket utan reagera instinktivt på det som pågår. Säg stopp, eller ”så tycker inte jag” och försök, i den mån det går att förstå, att göra den bästa tolkningen av vad den andra säger. Det kan ju vara du som har missförstått.

– Mitt andra råd är därför att försäkra dig om att du förstått genom att bekräfta ”Menar du så här ...?” eller fråga ”Vad tänker du att det här ordet betyder?”, så att du ser att ni pratar om samma sak.

– Det tredje rådet är att se om det går att hitta gemensamma nämnare där ni tycker lika och utgå från det.

Får vi ett vänligare Sverige?

– Det tror jag verkligen. Det är mycket positivt som händer nu, även om det är mycket kvar att göra. Men din röst är viktig. Du kan förändra.

 

Fakta: Mina Dennert

Gör: Utbildad journalist. Startade Facebookgruppen #jagärhär, som nu blivit en ideell förening.

Familj: Maken Magnus och tre barn. bor: Göteborg

Uppväxt: Född i Iran, men uppväxt i Sverige.

Utmärkelser: #jagärhär vann Rättviseförmedlingens Rättvisepris 2016, Årets Samhällsaktör 2016, Årets integration 2016, samt Årets initiativ 2017. Mina Dennert vann även Mille-dagens pris 2017 och 2017 års Anna Lindh-pris.

 

 

 

 

Relaterade artiklar

Andra sätt att hjälpa

Nedan finns fler exempel på hur du kan bidra till vår verksamhet och till att människor i utsatthet får chansen till en bättre framtid.

Minnesgåva

Om du vill hedra en vän eller anhörig som går bort kan ett minnesblad från Läkarmissionen vara ett fint sätt.

Gåvogram

Fira någon du tycker om med ett vackert gåvogram, som samtidigt hjälper de som behöver det allra mest.

Gåvoshop

Ge bort en god gärning i stället för en vanlig present på kalaset eller bröllopet.

Månadsgivare

Att ge via autogiro är det mest kostnadseffektiva och långsiktiga sättet att hjälpa.

Engångsgåva

Ge en valfri gåva och betala enkelt via bank, kort, SMS, WyWallet eller Swish.