Doreen Månsson: "Vi är olika men vi hör ihop."

Din gåva förändrar framtiden!

Tack vare gåvor från främst svenska privatpersoner och företag kan vi driva biståndsprojekt i ett 40-tal länder i fyra världsdelar.

Doreen Månsson brinner för att göra världen bättre, och för att prata om Monica Woodhouse arbete med Give a Child a Family i Sydafrika.

Text och foto:Therese Hedlund

 

Det är en hes Doreen Månsson som tar emot hemma i villan. Hon gör en kopp te till sig själv och fixar en kaffe till mig innan vi sätter oss vid det stora matbordet i vardagsrummet.

Doreen äger förmågan att få den hon möter att snabbt känna sig som en gammal vän och vi dyker direkt, utan försnack som uppvärmning, rakt ner i ämnet för dagen: Sydafrika, Monica Woodhouse och organisationen Give a Child a Family som i år firar 25-årsjubileum.

Hon var där senast i augusti tillsammans med Läkarmissionens direktor, Johan Lilja, för att spela in det inslag som visades på SVT:s Världens Barn-gala i september, där hon själv var en av programledarna. Inför resan fick hon frågan av SVT om vilken typ av säkerhet hon önskade, då de skulle röra sig i osäkra områden.

– Då hade jag lust att säga: ”Säkerhet? Jag går ju med Monica.” Du vet, hon är helig där.

– Monica är i kåkstäderna och ber för de kriminella killarnas mormödrar när de har ont i benen och finns där det behövs. Hon var min säkerhet när vi gick in där. Och då hade vi ändå med oss kameror och allt, men det var ingen som rörde oss för Monica är ju en av dem.

 


” Jag har sett så många barnhem på mina resor till Afrika, men Monicas metod är unik.” Doreen Månsson på besök i Sydafrika och Give a Child a Family.


Det var inte Doreens
första besök i Sydafrika. Det skedde för några år sedan, under en annan resa med Lä-karmissionen. Då visste hon inte vem Monica var, eller att hon skulle komma att bli helt knockad av hennes arbete.

Monica Woodhouse är den svenska missionärsdottern som mer eller mindre har gett sitt liv för att hjälpa föräldra lösa och övergivna barn i Sydafrika att komma till nya familjer, ett arbete som sker i Margate, cirka 1,5 timmes bilresa från Durban.

– Jag har sett så många barnhem på mina resor till Afrika men Monicas metod är unik, säger Doreen.

Arbetet går ut på att hitta nya familjer och ge barn som saknar föräldrar en chans till en bättre framtid. Familjerna de kommer till får utbildning i hur man tar hand om barn, men ingen ersättning.

Doreen berättar om kvinnan hon mötte som hade tänkt ta emot ett barn, men som sedan tog emot fyra syskon. När Doreen frågade hur det kom sig, när hon själv inte hade det så gott ställt, så fick hon svaret: ”Ubuntu”. Ett ordspråk med innebörden: ”Jag finns, för att du finns, för att vi finns”.

– Lever man efter det mår man inte bättre än den som har det sämst runt omkring. Och för oss som lever i Sverige, långt bort från dem som har det svårt, är det lätt att tänka att det spelar ingen roll vad vi gör, men genom att bli månadsgivare hos Läkarmissionen så kan du påverka.

För om arbeten som det Läkarmissionen bedriver med Give a Child a Family ska fungera så behövs resurser.

– De vill, de kan och de har musklerna, men behöver vår hjälp, säger Doreen.

Monica Woodhouse fanns på plats under årets Världens Barn-gala, och Doreen blir alldeles varm i blicken när hon talar om det. Hon önskar inget hellre än att Monica ska hyllas för det hon gör.

– Hon gör sådana uppoffringar och bär så många att det är helt osannolikt. Och när hon stod och såg hur alla pengar rullade in, då fick hon känna sig buren. För det är klart att även hon tappar hoppet ibland, och blir trött.

 


"Kan du avvara en hundralapp, gör det. kan du ge en femhundring, gör det," säger Doreen Månsson.


Som barn
växte Doreen själv upp i Nigeria och i Zambia, då hennes pappa arbetade som diplomat samt för Sida. Familjen levde i Zambia nära Sydafrika under apartheid-tiden, och hon lärde sig tidigt att inte göra skillnad på människor.

– Jag gick i en katolsk klosterskola där alla andra var mörkhyade, jag var den enda som var vit. Och alla om från olika kulturer, det var både muslimer och judar, men alla gick tillsammans. Att växa upp som en minoritet bland andra minoriteter gjorde det så tydligt att vi är olika, men att vi hör ihop.

En kunskap hon är mån om att skicka vidare till sina egna barn. När äldsta dottern, Hayat, tog studenten fick hon en volontärresa till Tanzania av Doreen, och när det i samband med hennes första resa till Sydafrika var dags för mellandottern Yasmine att fylla 18, så fick hon i present att få följa med.

– Det var det bästa jag kunde ge, och på resan fick hon möta människor som räknar sina välsignelser i stället för att räkna det som är dåligt. Det påverkade min dotter, och gör att hon i dag är mer försiktig med att klaga. Hon är mer tacksam för de små sakerna.

Doreen vill visa sina barn att vi i Sverige, med de val vi gör, kan påverka hur andra har det i länder med tuffare förut- sättningar, genom att handla rättvise-märkt och genom att bli månadsgivare.

– Vill du att dina pengar ska komma fram och göra skillnad, ge dem till arbetet med Give a Child a Family. De hjälper redan massor av barn men det finns tusentals fler som behöver få komma till dem och de har kunskapen.

– Kan du avvara en hundralapp, gör det, kan du ge en femhundring, gör det, men gör det varje månad, så att sådana som Monica Woodhouse vet vad de har att räkna med.

 

Doreen Månsson:
Familj: Döttrarna Hayat,  Yasmine och Amina och sambon Henrik Hallgren.
Bor: I Sollentuna.
Gör: Programledare och tv-producent.

 

Relaterade artiklar

Andra sätt att hjälpa

Nedan finns fler exempel på hur du kan bidra till vår verksamhet och till att utsatta människor får chansen till en bättre framtid.

Minnesgåva

Om du vill hedra en vän eller anhörig som går bort kan ett minnesblad från Läkarmissionen vara ett fint sätt.

Gåvogram

Fira någon du tycker om med ett vackert gåvogram, som samtidigt hjälper de som behöver det allra mest.

Gåvoshop

Ge bort en god gärning i stället för en vanlig present på kalaset eller bröllopet.

Månadsgivare

Att ge via autogiro är det mest kostnadseffektiva och långsiktiga sättet att hjälpa.

Engångsgåva

Ge en valfri gåva och betala enkelt via bank, kort, SMS, WyWallet eller Swish.