Bildreportage: Paket som sprider glädje

Din gåva förändrar framtiden!

Tack vare gåvor från främst svenska privatpersoner och företag kan vi driva biståndsprojekt i över 20 länder i tre världsdelar.

När julklapparna når barnen i några av Europas fattigaste länder är det ett tydligt bevis på att glädjen i det lilla kan bli stor.

Text: Johanna BergKratz

 

I snart tjugo år har Läkarmissionens Aktion Julklappen varit ett extra ljus i vardagen för tusentals barn i Ukraina, Rumänien, Moldavien och Georgien. Det har också gett värde till alla de jämnåriga här hemma i Sverige som slår in paket.

 


Glädje
.  Aktion Julklappen har organiserats av Läkarmissionen varje år sedan 1998. Barn i Sverige packar en julklapp som Läkarmissionen och samarbetspartnern Human Bridge förmedlar till barn i Europas fattigaste länder. Foto: Hans-Jörgen Ramstedt

 


Förväntansfull
. Under en julklappsutdelning mötte vi några familjer som bodde i en källarvåning i ett övergivet hyreshus. Familjerna fick stöd av läkarmissionens samarbetspartner på plats. Barnen, inte minst den yngsta pojken, blev mycket glada för sina julklappar. Foto: Tomas Ohlsson.

 


Paketinslagning.
  Engagemanget bland skolklasser, föreningar och familjer över hela Sverige går inte att ta miste på när det är dags för julklappsinslagning i oktober/november. Beviset är omkring 25 000 julklappar varje år! Foto: Erika Stenlund.

 


Välkommen till oss!
13-åriga Elena bor med sina föräldrar och två syskon. Familjen har hästar och kor på sin lilla gård.  De bjöd på traditionell hemmagjord ost och ett slags stekt bröd när vi kom på besök. Foto: Tomas Ohlsson.

 


Vad är det där inne?
Penna, ritblock, reflex, tandborste, ett vykort med en personlig hälsning och så några saker till. Julklapparna har haft liknande innehåll sedan starten. Saker som behövs, och som barnen inte alltid har. Foto: Hans-Jörgen Ramstedt

 


Paketöppning.
Om julklapparna delas ut på exempelvis en skola så får självklart alla barn i klassen var sitt paket, även om några skulle ha det lite ”bättre” ställt än andra. Här gör vi ett besök hos barnen på byskolan i Chiriacu, Rumänien. Foto: Tomas Ohlsson.

Relaterade artiklar

Andra sätt att hjälpa

Nedan finns fler exempel på hur du kan bidra till vår verksamhet och till att människor i utsatthet får chansen till en bättre framtid.

Minnesgåva

Om du vill hedra en vän eller anhörig som går bort kan ett minnesblad från Läkarmissionen vara ett fint sätt.

Gåvogram

Fira någon du tycker om med ett vackert gåvogram, som samtidigt hjälper de som behöver det allra mest.

Gåvoshop

Ge bort en god gärning i stället för en vanlig present på kalaset eller bröllopet.

Månadsgivare

Att ge via autogiro är det mest kostnadseffektiva och långsiktiga sättet att hjälpa.

Engångsgåva

Ge en valfri gåva och betala enkelt via bank, kort, SMS, WyWallet eller Swish.