Mammagalan

I stora delar av världen har flickor och kvinnor lägre status än pojkar och män. Samtidigt ser Läkarmissionen hur mammor har en nyckelroll när det kommer till hållbar förändring. När mammor får utbildning, möjlighet till självförsörjning och kunskap om sina rättigheter satsar de på barnen och därmed också på framtiden. Under mors dag uppmärksammar vi alla mammor i en direktsänd tv-gala, söndag 26 maj klockan 20, Kanal 5.


Bli månadsgivare härBAKGRUND MAMMAGALAN

”Mothers Day” har sitt ursprung i USA där det blev nationell helgdag 1914. I Sverige firades mors dag första gången 1919 och de senaste åren har sista söndagen i maj kommit att bli en dag då sociala medier fullkomligen svämmar över av kärleksförklaringar och mammahyllningar.

Sedan några år tillbaka erbjuder Läkarmissionen alla dem som vill hylla sina mödrar vid mors dag en möjlighet att samtidigt göra skillnad och bidra till Läkarmissionens  långsiktiga arbete i utsatta länder. Detta förvaltar vi ytterligare och därför gör vi Mammagalan.

 

FÖR VÄRLDENS MAMMOR

I stora delar av världen har flickor och kvinnor lägre status än pojkar och män. Det påverkar deras hälsa, möjlighet till utbildning och inflytande: både som unga flickor, gravida kvinnor och som mödrar till egna barn. Samtidigt ser Läkarmissionen hur mammor har en nyckelroll när det kommer till hållbar förändring. När de får utbildning, möjlighet till självförsörjning och kunskap om sina rättigheter satsar mammorna på barnen och därmed också på framtiden - en stark och självständig mamma är det bästa stöd ett barn kan ha!

Att investera i världens mammor ger konkreta resultat på områden som utbildning, hälsa och rättvisa – nu och i framtiden.

 

MAMMORNA BÄR VÄRLDEN

Mammorna bär världen. Man kan säga att mammor finns med i alla Läkarmissionens projekt. Ofta som en tydlig målgrupp när det gäller till exempel säkra förlossningar eller självförsörjningsprogram. Men även projekt som handlar om att borra brunnar eller plantera träd påverkar mammornas liv, eftersom kvinnorna ansvarar för att hämta vatten och ved.

Att satsa på mammor är att satsa på framtiden och genom Läkarmissionen kan du vara med och bidra till långsiktiga utvecklingsprojekt och ge mammor mandat och möjligheter att driva en positiv förändring.

 

VAD

Under en direktsänd galakväll på mors dag 26 maj kommer vi tillsammans med Kanal 5, berätta om mammor som på ett eller annat sätt har bidragit till en positiv samhällsutveckling i Sverige och runt om i världen. Det blir en kväll fylld av starka berättelser som griper tag i tittarna, som samtidigt uppmanas att ge sitt bidrag till Läkarmissionens viktiga arbete i utsatta länder.

 

HUR

Genom en bred nationell kampanj under våren uppmanas svenska folket att nominera mammor som är värda att uppmärksammas inför en stor publik.

En namnkunnig jury kommer att utse flera vinnare, som får komma till den direktsända galan och ta emot sitt pris. Vi kommer att samarbeta med en större mediapartner för att på så sätt få kraft och spridning av galan. Galan kommer att stöttas med insatser på sociala medier, trailers på Discovery Networks och radioannonsering.

 

VARFÖR

Galans budskap är att Läkarmissionen gör stora och nödvändiga insatser för att stödja kvinnor, mammor och barn runt om i världen. Syftet med galan är att samla in pengar som ska gå till Läkarmissionens viktiga arbete i utsatta länder.

 

Här kan du få tips på morsdagspresenter.


KONTAKT

Lars Arrhenius, Generalsekreterare
Telefon: 08-620 02 20, lars.arrhenius@lakarmissionen.se

Hanna Rosell, Insamlingschef
Telefon: 076-172 40 27, hanna.rosell@lakarmissionen.se


Här kan du se en kort film om galan 2018.