Mammabidraget

Mammabidraget 2019 – ingen kan göra allt men alla kan göra något!


Vad är Mammabidraget? 

Under maj månad driver vi på Läkarmissionen en av årets viktigaste satsningar. Inför mors dag kan du köpa en förlossning för 150 kronor. Den går direkt till en fattig kvinna i DR Kongo och innebär att hon får en plats på Panzisjukhusets förlossningsavdelning. 

I år kallar vi insamlingen Mammabidraget. Det innebär att vi samlas under ett större satsning som rymmer många typer av välvilja. Detta eftersom vi tror att ”ingen kan göra allt, men alla göra något”. Framför allt har vi sett att många vill göra något utefter den förmåga de har och vi vill uppmuntra alla olika engagemang! 

 

 

Vad kan jag bidra med? 

I Mammabidraget ryms all tänkbar välvilja. Oavsett om du har möjlighet att bidra med något stort eller något lite mindre. Här är några exempel som inspiration:

För dig som vill bidra som privatperson:

 • Ge en gåva. För 150 kronor skänker du en säker förlossning
 • Starta en insamling bland vänner, i ditt kvarter eller kanske bland Facebookvänner
 • Auktionera ut något på Tradera under kampanjen Tradera.se/Mammabidraget
 • Ordna en loppis och låt pengarna gå till säkra förlossningar
 • Sprid Mammabidraget i dina sociala medier och engagera dina vänner

 

Representerar du ett företag, förening eller arbetsplats? Några tips för dig:

 • Ge en gåva. 1 500 kronor motsvarar 10 förlossningar, 15 000 kr motsvarar 100 förlossningar osv.
 • Låt kunder/gäster runda upp beloppet vid köp
 • Skänk en viss procent av vinsten under en vald period
 • Samla in pengar bland medarbetare/personal och låt företaget dubbla upp insatsen
 • Auktionera ut något genom Läkarmissionens samarbete med Tradera
 • Hör gärna av dig till hanna.rosell@lakarmissionen.se för att låta företaget listas som bidragsgivare och få en och digital logga som visar att ni stödjer Mammabidraget. Vi kommer givetvis även tacka och synliggöra all hjälp och alla bidrag i våra nyhetsbrev och sociala medier. 

 

Hur går jag tillväga? 

Du som valt att engagera dig som privatperson eller som en del av ett företag kan låta din insamling, engagemang eller donation komma fram till oss genom att t.ex. skicka pengar via Plusgiro: 90 00 21-7 eller via Swish: 90 00 217. Märk din gåva med Mammabidraget.

Du kan även köpa trygga förlossningar direkt här eller skänka en present på mors dag

Pengarna som samlas in på Tradera.se/Mammabidraget går automatiskt till Läkarmissionen och oavkortat till Mammabidraget.


Varför behövs Mammabidraget?

Varje år dör ungefär 300 000 kvinnor av sin graviditet eller förlossning och en miljon bebisar dör under sin första dag i livet. När en mamma tvingas förlösa sitt barn hemma på jordgolvet blir även mindre komplikationer livshotande. Men tillsammans kan vi rädda liv!


Vad går pengarna till? 

För bara 150 kronor får en kvinna en plats på Panzisjukhusets förlossningsavdelning. Sjukhuset grundades av doktor Denis Mukwege (som fick ta emot Nobels Fredspris 2018) och allt eventuellt överskott från Mammabidraget går till mödravård i bland annat Afghanistan, Indien och Bangladesh.


Varför ska jag engagera mig? 

Trots att vi bor i ett tryggt land med tillgång till läkare och sjukhus tror vi att människor kan sätta sig in i hur det kan se ut för mindre privilegierade kvinnor som väntar barn. Vi på Läkarmissionen har sett många exempel på människors fantastiska vilja att hjälpa till genom åren, och fortsätter tro att den viljan finns inom oss. Vi mår bra av att göra gott och vår välvilja behövs.