Julia delade ut julklappar i Georgien

Din gåva förändrar framtiden!

Tack vare gåvor från främst svenska privatpersoner och företag kan vi driva biståndsprojekt i ett 40-tal länder i fyra världsdelar.

Aktion Julklappen är en omtyckt tradition bland många skolklasser. 12-åriga Julia fick följa med Läkarmissionen och träffa jämnåriga i Georgien.

Text: Hanna Rosell
Foto: Håkan flank

Aktion Julklappen är en omtyckt tradition, där svenska barn får chansen att prata om livsfrågor, barns rättigheter i världen och själva få visa solidaritet genom att skicka en julklapp till barn i östra Europa.

För Julia Karlström 12 år, är det här sjätte året i rad som hon och hennes familj ska vara med i Aktion Julklappen. De brukar slå in sina paket tillsammans med några andra familjer som de lärde känna i föräldragruppen på BVC.  Förra året fick Julia följa med sin mamma, som jobbar på Läkarmissionen, och dela ut julklappar i Georgien.

 


Julia berättar att det var lärorikt att träffa jämnåriga i Georgien.


Vad är ditt starkaste minne från resan?

– När vi besökte ett center som Läkarmissionen stöttar. Barnen får gå till centret direkt efter skolan och sen stannar de där ända till kvällen. Många av barnen har det väldigt fattigt. En flicka berättade att hon och hennes familj bodde i ett slags garage, med två rum. Men det ena rummet hade hål i taket så det regnade in. På centret får barnen mat, hjälp med läxor och träffa vuxna som tar hand om dem. När jag var där julpysslade vi tillsammans. 

Varför tycker du att man ska anmäla sig till Aktion Julklappen?

– För att det känns fint att ge något till barn som har det fattigare än vi. Men det är också en mysig tradition. När vi träffar de andra familjerna för att slå in paketen ställer vi fram vår lilla julgran och så dricker vi glögg fast det bara är november. 

Men visst samlade ni in paket även i din klass?

– Ja, det var jättekul. Vi slog in paketen tillsammans i klassrummet. I år har jag hört att hela skolan ska anmäla sig.

Andra sätt att hjälpa

Nedan finns fler exempel på hur du kan bidra till vår verksamhet och till att utsatta människor får chansen till en bättre framtid.

Minnesgåva

Om du vill hedra en vän eller anhörig som går bort kan ett minnesblad från Läkarmissionen vara ett fint sätt.

Gåvogram

Fira någon du tycker om med ett vackert gåvogram, som samtidigt hjälper de som behöver det allra mest.

Gåvoshop

Ge bort en god gärning i stället för en vanlig present på kalaset eller bröllopet.

Månadsgivare

Att ge via autogiro är det mest kostnadseffektiva och långsiktiga sättet att hjälpa.

Engångsgåva

Ge en valfri gåva och betala enkelt via bank, kort, SMS, WyWallet eller Swish.