Hjälper mammor i vardagen

Din gåva förändrar framtiden!

Tack vare gåvor från främst svenska privatpersoner och företag kan vi driva biståndsprojekt i ett 40-tal länder i fyra världsdelar.

Vivi Wallins instagramkonton följs av hundra­tusentals mammor och andra som får en inblick i hennes stundtals kaosiga mammaliv. Men där finns även plats för en historia som gör att Vivi brinner för att fler ska bli månadsgivare hos Läkarmissionen.

TEXT: THERESE HEDLUND
FOTO: ANNA WINÉR

Vivi Wallin är för många känd som mamman som med humor och värme visar verkligheten bakom föräldraskap, vaknätter och brist på egen tid. Via sina populära instagramkonton Mammasanningar och Fixa själv har hon skapat en plats fri från dömande och pekpinnar där andra föräldrar kan släppa ner axlarna och känna igen sig. Dagligen ger hon tips och råd och bjuder sina, över 300 000, följare på dråpligheter ur sin vardag.
– När jag startade var det inte så många som vågade säga sanningen om hur jobbigt det kan vara som förälder. Men jag är ganska naken i mina inlägg och det skapar mycket igenkänning. Men att blotta mig så mycket som jag faktiskt gör var inget jag hade tänkt. Det är något som har växt fram. Jag har känt att jag har så bra, peppande följare som själva lämnar ut sig i kommentarer om sitt liv och det de tycker är jobbigt, så jag har fått förtroende för dem och de för mig. Det har gjort att jag vågat dela mer av mig själv.

 

Vivi Wallins bok ”En mammas överlevnadshandbok: insikter & hacks för en enklare och roligare vardag”.

Vivi Wallin släppte i höstas boken ”En mammas överlevnadshandbok: insikter & hacks för en enklare och roligare vardag” som just nu delas ut som gåva till dem som blir månadsgivare hos Läkarmissionen. Som en av våra ambassadörer har Vivi uppmuntrat sina följare, som mestadels består av mammor, att bli månadsgivare men även att stötta kvinnor i andra länder genom att ge bort säkra förlossningar.
– Det finns en stor kraft i moderskapet. Alla som fött barn har starka känslor kring sin förlossning och kan enkelt ställa den upplevelsen i relation till att man skulle ha fött i ett land utan den fantastiska sjukvård vi har. Många hade inte klarat sig då. Och när man själv är mamma känner man att man vill hjälpa till på ett annat sätt.
Varför är det bra om fler blir månadsgivare?
– För att det gör så mycket mer än om man bara ger 300 kronor en gång, vilket i sig också är bra. Men att ge regelbundet betyder att pengarna går att räkna med. Det är viktigt med kontinuiteten. Och det är heller inget måste att ge stora summor. Alla kan hjälpa till på sin nivå.
– Även om man ger 20 kronor i månaden så är det fantastiskt. De pengarna kan dessutom vara mer värda procentuellt än de som ger mycket. Och även med små medel kan vi göra mycket.
Det vet Vivi av erfarenhet.

 

Bloggaren, hemmafixaren och instagramprofilen Vivi Wallin önskar att många fler så här i juletid väljer att bli månadsgivare. Som månadsgivare hos Läkarmissionen är du med och förändrar världen där våra barn ska växa upp.

På senare tid har hon valt att dela berättelser ur sin egen familjehistoria på sociala medier. Ett av de inläggen visar just hur andras val att ge hjälp till självhjälp blivit nyckeln till att en kvinna i hennes familj förändrat, inte bara sitt eget, utan även andras liv. Det handlar om Vivis farmor Daisy.
Daisy föddes i en liten by i Ghana i Afrika. Som näst äldst i en fattig familj med sju barn var hennes uppgift att ta hand om sina syskon och bidra till familjens försörjning. Redan som liten drömde Daisy om att bli lärare, men skolan var något för pojkar. Flickor skulle hjälpa till hemma. Men Daisy ordnade extrajobb för att tjäna ihop till skolavgifter och extrapengar till familjen, så till slut sa hennes pappa ja. Hon fick sin lärarexamen, träffade en man och fick sex barn. När maken dog stod hon plötsligt ensam med sex barn, utan försörjning eller möjlighet att låta barnen gå i skolan. Så Daisy bestämde sig för att starta en egen skola. Hon fick kontakt med en biståndsorganisation som trodde på henne och gav henne ett startkapital. När hon gick i pension var 800 elever inskrivna i hennes skola, mestadels flickor, och hon drev även en verksamhet med skolstipendier som barn i fattiga byar kunde söka. Tack vare Daisy fick många barn undervisning som kanske inte skulle fått det annars.
– Farmors resa har påverkat mig mycket, vad det kan göra att någon tror på en. Just att starta en skola var något hon brann för men det spelar ingen roll hur mycket man brinner om man inte har pengar, men med ett litet startkapital kan det hända stora grejer.
Och för att människor även i dag ska få ge liv åt sina drömmar, vill Vivi att fler ska bli månadsgivare. Man vet ju aldrig vilka ringar på vattnet det kan ge. Bland barnen på Daisys skola fanns till exempel en pojke vars namn var Kofi Annan, mannen som under tio år var generalsekreterare för FN och som fick ta emot Nobels fredspris 2001. Vem vet var han hade varit i dag utan Daisy?
– Det går ju tyvärr inte att ge bort ett månadsgivande i julklapp, men om man jämför, vad innebär det att ge en julklapp för 200 kronor mot att vara med och förändra någons liv? Vad får man ens för 200 kronor här om man skulle köpa något själv? En adventsstjärna eller några lussebullar på ett fik. Och det ligger något i kraften att göra något tillsammans. Det är underbart och jag vill fortsätta prata om det.

För ensam är inte stark. Det var ju just den insikten som gjorde att Vivi började dela sina mammaerfarenheter vilket stärkt många kvinnor i deras föräldraskap och hjälpt dem att visa sig själva lite mer nåd i vardagen.
– Det är min drivkraft. Inte så att jag räddar liv, men jag får säkert 5-6 meddelanden varje vecka från kvinnor som känt sig ensamma i sin mammaroll och som får stöd av mig och de andra som följer mina konton. Jag har ibland tänkt att jag borde jobba med något annat, göra skillnad på riktigt som mina vänner som är lärare eller läkare och påverkar andra människors liv. Men när jag får feedback från mammorna i mitt nätverk känner jag att jag gör skillnad på mitt sätt.

Andra sätt att hjälpa

Nedan finns fler exempel på hur du kan bidra till vår verksamhet och till att människor i utsatthet får chansen till en bättre framtid.

Minnesgåva

Om du vill hedra en vän eller anhörig som går bort kan ett minnesblad från Läkarmissionen vara ett fint sätt.

Gåvogram

Fira någon du tycker om med ett vackert gåvogram, som samtidigt hjälper de som behöver det allra mest.

Gåvoshop

Ge bort en god gärning i stället för en vanlig present på kalaset eller bröllopet.

Månadsgivare

Att ge via autogiro är det mest kostnadseffektiva och långsiktiga sättet att hjälpa.

Engångsgåva

Ge en valfri gåva och betala enkelt via bank, kort, SMS, WyWallet eller Swish.