”Getterna är vår enda inkomst”

Din gåva förändrar framtiden!

Tack vare gåvor från främst svenska privatpersoner och företag kan vi driva biståndsprojekt i ett 40-tal länder i fyra världsdelar.

Laxmi försörjer hela familjen med getter hon fått från Läkarmissionen.

Laxmi förlorade sin man, Dambar, och då blev det hennes ansvar att försörja familjen.  I Nepal stöder Läkarmissionen ett sjukhus som bland annat behandlar och rehabiliterar människor som drabbats av lepra. Dambar var en av patienterna och han skulle få getter för sin och familjens försörjning.

– När Dambar kom hem från sjukhuset gick han ner till floden för att fiska men kom inte tillbaka. Han sveptes med av den kraftiga strömmen. Vi hittade honom drunknad två dagar senare, berättar änkan Laxmi.

 


Laxmi har förlorat mycket, och sätter nu sitt hopp till getterna.


Hon stod då ensam med tre barn och två åldrande svärföräldrar. Hela byn hade dessutom förstörts av en översvämning 2014.

– Då förlorade vi vårt hus och nu har vi byggt ett annat, lite enklare. Brunnen i byn förstördes också så vi fick gå längre för att hämta vatten. 

Läkarmissionens samarbetspartner INF beslöt att ge de getter som Dambar skulle ha fått till familjen. I början av ”getprojektet” hade projektet köpt getter som skänkts till aktuell patient men man hade märkt att patienten då inte hade känt riktigt ägandeskap av getterna och därför lät man nu patienten själv utse getter. INF var med vid köpet och betalade.

 – Min svärfar och Dambar hade valt ut fem getter, men de var inte köpta, berättar Laxmi.

Av de fem getterna var nu tre dräktiga och skulle föda om cirka två månader. De planerade att behålla killingarna men eventuellt sälja någon efter 5–6 månader. Laxmi hade också fått tre getter av sina föräldrar så totalt hade hon nu åtta getter.

– Getterna är vår enda möjlighet till inkomst. Vi har inget annat, säger Laxmi.

Andra sätt att hjälpa

Nedan finns fler exempel på hur du kan bidra till vår verksamhet och till att utsatta människor får chansen till en bättre framtid.

Minnesgåva

Om du vill hedra en vän eller anhörig som går bort kan ett minnesblad från Läkarmissionen vara ett fint sätt.

Gåvogram

Fira någon du tycker om med ett vackert gåvogram, som samtidigt hjälper de som behöver det allra mest.

Gåvoshop

Ge bort en god gärning i stället för en vanlig present på kalaset eller bröllopet.

Månadsgivare

Att ge via autogiro är det mest kostnadseffektiva och långsiktiga sättet att hjälpa.

Engångsgåva

Ge en valfri gåva och betala enkelt via bank, kort, SMS, WyWallet eller Swish.