”Vi var många pojkar som blev lurade”

Din gåva förändrar framtiden!

Tack vare gåvor från främst svenska privatpersoner och företag kan vi driva biståndsprojekt i ett 40-tal länder i fyra världsdelar.

Efter sin karriär som svensk höjdhoppare har Patrik Sjöberg ägnat sig åt att föreläsa och sprida kunskap om sexuella övergrepp inom idrotten.

Text: Patrik Sjöberg
Foto: Pressbild


Jag har fått tre minuter. Och just tre är en siffra jag vill att ni lägger på minnet. Det är nämligen den siffran, lågt räknat, som berättar om de antal barn som blir sexuellt utnyttjade i varje klass. Förövaren är oftast en nära anhörig, till 90 procent en man. Men det är inte bara männen som är skurkarna utan även de som blundar när barn utsätts. Jag står här som en av tre i varje klass. Min tränare Viljo utnyttjade mig och min mamma och många andra vuxna blundade. Jag står här för att jag vill att tre ska bli noll, med er hjälp. Jag hade en dröm. På vägen dit lurades jag att acceptera sexuella övergrepp från min tränare Viljo.

Vi var många pojkar som blev lurade. En tränare ska inte resa själv med barn. Han ska inte ta hem barn. En tränares plats är på idrottsplatsen och det finns inget som motiverar att han ska kränka din kropp. Men det vet barn idag inte om. Med hjälp av idrottsbrevet sprider jag denna information till Sveriges alla idrottsföreningar eftersom tre där ska bli noll.

 


"Det är så många vuxna i dag som bär på trauman som jag," skriver Patrik Sjöberg.


Mer reella siffror visar att
det är en av fem som blir sexuellt utnyttjade som barn. Och barn är man fram tills man fyllt 18 år. Du kanske tittar på dessa stora tonåringar och tänker att det är väl inte så farligt, de har kommit i puberteten och tål ”sånt där”. Men att de ser vuxna ut betyder inte att de är vuxna bakom pannbenet, långt ifrån. De är barn i lite större kroppar. Och att dessa kroppar inte respekteras och antastas sexuellt har stora konsekvenser. 100 procent av alla sexuellt utnyttjade har övervägt eller tänkt på självmord, 70 procent har försökt begå det och hur många som har begått det vet vi inte. Men jag tvivlar inte på att siffran är hög, det är därför man kallar oss som fortfarande står upp för överlevare.

Det är så många vuxna idag som bär på trauman som jag. Skammen över att de aldrig sa ”Stopp! Min kropp!” eller visste att det som pågick var fel. Med Förskolebrevet så får alla Sveriges förskolor prata med barnen om kroppslig integritet. För i varje klass finns framtidens offer, men också framtidens förövare. Det vill vi få stopp på. Ett barn som lärt sig respektera andras integritet växer sannolikt inte upp till att bli en förövare. Men även vuxna behöver lära sig respektera barn. Sluta tvångskrama dem och prata om kroppens gränser. Många föräldrar tycker att deras barn är för små för att höra om kroppsgränser. Det som de glömmer är att pedofiler aldrig tycker barnen är för små.

Tre i varje klass innebär lågt räknat 10 procent av befolkningen. Ni är en skara som vet vad jag pratar om. Jag jobbar för organisationen Treskablinoll och just nu behöver vi er hjälp, alla ni som tar del av texten här, för att få ett slut på sexuella övergrepp mot barn. Vi jobbar ideellt och är helt beroende av omgivningens bidrag. Vi har börjat med förskolor och idrottsföreningar, men vi kommer inte sluta där. Hjälp oss att fortsätta med grundskolor och fritids för överallt där barn är, där är pedofilerna. Där ska vi vara muren för att skydda barnen. Hjälp oss att bygga den muren. Tack för ordet.

Andra sätt att hjälpa

Nedan finns fler exempel på hur du kan bidra till vår verksamhet och till att människor i utsatthet får chansen till en bättre framtid.

Minnesgåva

Om du vill hedra en vän eller anhörig som går bort kan ett minnesblad från Läkarmissionen vara ett fint sätt.

Gåvogram

Fira någon du tycker om med ett vackert gåvogram, som samtidigt hjälper de som behöver det allra mest.

Gåvoshop

Ge bort en god gärning i stället för en vanlig present på kalaset eller bröllopet.

Månadsgivare

Att ge via autogiro är det mest kostnadseffektiva och långsiktiga sättet att hjälpa.

Engångsgåva

Ge en valfri gåva och betala enkelt via bank, kort, SMS, WyWallet eller Swish.