Så kunde Mados liv räddas!

Din gåva förändrar framtiden!

Tack vare gåvor från främst svenska privatpersoner och företag kan vi driva biståndsprojekt i ett 40-tal länder i fyra världsdelar.

Mado Kwalya är fyra år och väger tio kilo. Barnläkaren är säker på sin sak: hon har inte lång tid kvar. I Kongo lider fem miljoner barn av akut undernäring. Många dör innan sin femte födelsedag. Ska Mado bli en av dem?

Den glittrande Ulindifloden omfamnar staden Shabunda som ligger inbäddad i prunkande grönska. Från luften ser det nästan idylliskt ut men när piloten sätter ner planet på landningsbanan skingras intrycken snabbt. Omgiven av väglös djungel kontrollerad av beväpnade grupper är landningsbanan av gräs i stort sett enda vägen in och ut ur staden. Regionens 700 000 invånare är praktiskt taget avskurna från omvärlden.
Fattigdomen syns överallt. Tomma hyllor på marknaden. Tiggande barn. Tjänstemannen som kontrollerar mina resehandlingar frågar mig:
– Skulle jag kunna få din flaska med vatten?

Det gamla sjukhuset i Shabunda byggdes under den belgiska kolonialtiden som varade från 1908 till 1960. Det ser inte ut att ha målats om eller renoverats någon gång. På en vägg i entrén sitter en lista med patientavgifter. Ytterst få har råd att betala. En sjuksäng kostar tio dollar per dag. Samma summa för en vanlig födsel och det femdubbla för ett kejsarsnitt. Medicin, förband och mat får patienterna oftast betala själva. Sjukhuset är statligt och har 136 anställda, varav 88 är sjuksköterskor och 6 läkare. Av läkarna är det bara två som får lön, 100 dollar per månad, som de solidariskt delar med sina fyra oavlönade kollegor.

Gynekologen Sylvie Mwambali och barnläkaren John Peter Mulindwa reste från Panzisjukhuset för att se vilka behov av hjälp som fanns på sjukhuset i Shabunda.


Med på resan finns barnläkaren John Peter Mulindwa och gynekologen Sylvie Mwambali från Panzisjukhuset i landet. Tillsammans med två representanter för Läkarmissionen ska de uppskatta hjälpbehoven. Det är första steget i ett projekt för att flyga ut läkare och mediciner till otillgängliga områden.

Mado Kwalya är fyra år och väger tio kilo. Hon ligger i en blå balja på golvet och barnläkaren är säker på sin sak: hon har inte lång tid kvar. I Kongo lider fem miljoner barn av akut undernäring. Många dör innan sin femte födelsedag. 


Fyraåriga Mado Kwalyas problem började med en infektion i högerbenet som inte ville läka. Mamma Charlotte gjorde som man gör i byn och tog henne till en lokal häxdoktor som smorde in såret med örter och egentillverkad medicin. Det ledde till en svår infektion. Till sist var hela benet mer eller mindre ett öppet sår. Mado blev allt svagare och mamman tog henne då till sjukhuset i Shabunda. Utöver Mado identifierar läkaren Sylvie Mwambali ytterligare åtta gravt undernärda barn på sjukhuset. På hemvägen sammanfattar hon läget.
– Katastrof. Sjukhuset är en förvaringsplats för sjuka tills de dör och inte ett ställe där man gör dem friska. Mado är värst drabbad. Hon behöver vård av tre specialistläkare och då måste hon flygas till Panzi. Frågan är om hon överlever att flyttas.

I naturresurser räknat är Demokratiska republiken Kongo ett av världens rikaste länder. 30 procent av världens diamanter och 70 procent av mineralen coltan, som används i tillverkning av datorer och mobiltelefoner, har sitt ursprung här. Landets skogstillgångar utgör nära hälften av hela Afrikas. Kongofloden skulle kunna förse hela Centralafrika med elektricitet. Det finns stora förutsättningar att bli ett välmående land men politiskt vanstyre, korruption och krig har under många år försämrat ekonomin. Uppåt en femtedel av befolkningen lider av allvarlig matbrist.
Maria Bard, Kongoexpert som tidigare har arbetat på Panzisjukhuset, säger att situationen är absurd.
– Att 12 av 100 barn dör av undernäring innan de fyllt fem år i ett av världens potentiellt rikaste länder borde inte få ske. Dessutom förnekar landets regering hur allvarlig situationen faktiskt är.

Flickan Mado Kwalya är döende, men efter en bedömning av riskerna flyttas hon från Shabunda till Panzisjukhuset för vidare vård av specialistläkare.


2018 arrangerade FN en internationell givarkonferens för Kongo. Landet själv bojkottade den.
– Man menade att FN och internationella aktörer förstorade problemet. Det visar hur extremt utsatt landets befolkning är från alla håll, säger Maria Bard.
Dagen efter har teamet flugits tillbaka till Panzisjukhuset för en genomgång med sjukhusledningen. När gynekologen Sylvie Mwambali tar upp de undernärda barnens situation i Shabunda frågar jag vad de specifikt kan göra för Mado, den döende flickan i den blå baljan. Innan någon hinner svara utbrister piloten Nick Frey.
– Jag kan flyga upp och hämta henne nu.
Mötet ändrar med ens karaktär och handlar en stund om en enskild flickas väl och ve. Läkarna gör en bedömning av riskerna att flytta flickan och fattar ett snabbt beslut. Piloten Nick Frey lämnar mötet och sex timmar senare anländer Mado Kwalya med sin mamma Charlotte. Fyraåringen bäddas ned mellan rena lakan på sjukhuset.
Det är det sista jag ser av Mado.

Läkarna lyckades rädda lilla Mados liv. Hon gick från svårt skadad och undernärd till den livsglada femåring hon är idag.


Tre veckor efter resan till Kongo sitter jag i Stockholm när det plingar till i min telefon. Det är en bild på en flicka som med rak rygg sitter i en rullstol och ler blygt mot fotografen. Rosa mössa med en röd blomma. Turkos klänning, svarta sandaler. Det är lilla Mado Kwalya. Jag känner knappt igen henne.
– Mado har gått upp nästan två kilo. Hon har fått en klänning och ett par sandaler och ville så gärna se en bild av sig själv. Just nu sitter hon ute i solen, skriver Betoko London som arbetar på sjukhuset och tog bilden.
Förra året riskerade uppåt 590 000 barn som ännu inte uppnått sin femårsdag att dö på grund av undernäring i Kongo. Flickan i den blå baljan blev inte en av dem.
En månad senare firar Mado Kwalyas sin födelsedag. Hon fyllde fem år.

Text och foto: Paul Hansen


Så räddades Mado Kwalya:

Mukwege airlift program är en ny satsning under 2020 där specialistläkare från Panzisjukhuset flygs till svårtillgängliga sjukhus i östra Kongo. Detta för att vägarna inte är farbara eller för att de går genom områden som kontrolleras av gerillagrupper.
Målgruppen för insatsen är framför allt kvinnor som utsatts för sexuellt våld och snabbt behöver specialistvård. Det är Läkarmissionen och MAF Sweden som på uppdrag av fredspristagaren Denis Mukwege står bakom projektet.

Andra sätt att hjälpa

Nedan finns fler exempel på hur du kan bidra till vår verksamhet och till att människor i utsatthet får chansen till en bättre framtid.

Minnesgåva

Om du vill hedra en vän eller anhörig som går bort kan ett minnesblad från Läkarmissionen vara ett fint sätt.

Gåvogram

Fira någon du tycker om med ett vackert gåvogram, som samtidigt hjälper de som behöver det allra mest.

Gåvoshop

Ge bort en god gärning i stället för en vanlig present på kalaset eller bröllopet.

Månadsgivare

Att ge via autogiro är det mest kostnadseffektiva och långsiktiga sättet att hjälpa.

Engångsgåva

Ge en valfri gåva och betala enkelt via bank, kort, SMS, WyWallet eller Swish.