”Skönheten kommer inifrån”

Din gåva förändrar framtiden!

Tack vare gåvor från främst svenska privatpersoner och företag kan vi driva biståndsprojekt i ett 40-tal länder i fyra världsdelar.

Yvonne Ryding har gjort karriär på sin skönhet, men för henne handlar skönhet väldigt lite om yta och mer om hur du mår på insidan. Med all sin erfarenhet av nätverkande och entre­prenörskap har hon tagit plats i Läkar­missionens ­huvudmannaråd. Ett uppdrag hon värderar högt.

 

Text: Therese Hedlund
Foto: Carolina Byrmo

Trots att det har gått 35 år sedan Yvonne Ryding kröntes till Miss Universum är det ändå det jag tänker på när hon kliver in på caféet där vi stämt träff. Det är lätt att förstå att hon stod ut bland de andra ”misserna” med sitt blonda hårsvall och fötterna stadigt på podiet. Och trots att jag råkar veta att hon på många håll utomlands fortfarande tas emot som en superstar med röda mattor och allt, så är det ingen diva som slår sig ner. Långt därifrån. 

Jag minns när bilderna kablades ut från kröningen 1984. Hon strålade och vi svenskar var så stolta. Sedan dess har hon varit entreprenör inom skönhet, något som handlar om så mycket mer än yta för Yvonne. Det sköna kommer inifrån. 

– Att må bra som människa gör dig vacker. Rör på dig, ta en promenad, gör sådant som är bra för dig. Har du ett leende när du möter andra så påverkar det hela din utstrålning, säger hon och läppjar på det varma kaffet.

 

När Yvonne Ryding besöker städer som Hong Kong möts hon fortfarande som en superstjärna tack vare sin titel  som Miss Universum. Det hålls banketter och rullas ut röda mattor. Men det berättar hon inte själv utan en av hennes kollegor som råkar fika på caféet där intervjun görs. 

 

Yvonne själv behöver inte anstränga sig för att le. Det tänkte jag på redan sist vi sågs, i vimlet på Mammagalan i våras där hon var inbjuden som medlem i Läkarmissionens huvudmannaråd, ett uppdrag hon tar på stort allvar. Yvonne har en stor respekt för Läkarmissionens arbete bland utsatta människor världen över och vill gärna vara med och lyfta fram det i sina sammanhang och bidra med det hon har lärt sig under sina 25 år som entreprenör och företagare. Att arbeta med olika typer av hjälpverksamhet var en viktig del under tiden som Miss Universum. 

Intervjun görs en kort promenad från YR:s huvudkontor, det hudvårdsföretag hon drog igång i en tid när det knappt fanns några kvinnor i den branschen.

Yvonne blev en influencer innan ordet var ett begrepp. 

– I dag är det ju trendigt att ha sitt eget märke, men så var det inte då, jag var en av de första som satsade på naturlig, svensktillverkad hudvård här. 

 

Genom åren har det funnits de som försökt vifta bort henne som ytlig. Fler än en gång har hon fått höra: ”Du var ju riktigt trevlig!” efter en intervju. 

– Jag har fått bjuda mycket på mig själv genom åren för att överbevisa folk om att jag är mer än ett ansikte. Men jag har nog aldrig riktigt fallit i facket där jag bara jobbat med mitt utseende framför kameran. Det var mycket välgörenhetsarbete redan kring Miss Universum med uppdrag i massor av länder och jag var heller ingen duvunge när jag hamnade där. Jag hade jobbat med äldre inom hemvården och varit med om tragiska saker. Människor hade dött i mina armar och jag hade fått agera när någon föll ihop i en stroke. Det var en tuff skola. 

Ser du dig som modig?

– Ja, det är en av mina styrkor men också ett dilemma. Ibland tar jag modiga beslut där jag efteråt kan undra hur smart det var. Men ju äldre jag blivit desto mer har jag börjat lyssna in intuitionen. 

Hur lär man sig det?

– Det är en träningssak och handlar om att ha tillit till magkänslan, men jag har tagit många smällar för att jag varit naiv och trott gott om folk jag inte borde ha litat på.

 

”Jag drömmer om att starta skönhetssalonger på äldreboenden. Färga ögonbryn, lägga en mask och massera lite utan att det kostar multum.”

 

När livet skakat har Yvonne gärna sökt sig till kyrkorummet. När hon bodde i New York gick hon ofta till Saint Thomaskyrkan på 5th Avenue när hon behövde en lugn en stund, eller till Svenska kyrkan. 

– Jag inser allt mer hur viktigt det är att lämna över sitt jag och sin passion till en högre makt, det gudomliga eller vad man nu väljer att kalla det, för att få guidning. Många gånger är man otålig och pressar fram saker för att man är desperat. Det blir inte bra i slutändan. I stället måste man tillåta sig att ta någon extra dag och låta livet leda en dit det är menat att man ska gå. 

Som när hon valde att lämna det ”vackra livet” i New York för att flytta hem. Ett beslut hon inte ångrar, men som var långt ifrån självklart.

  Visst hade jag kunnat vara kvar, gift mig rikt med någon av de friare jag hade och lagt mig på divanen. Jag har flera väninnor som gjorde det. De är hemma­fruar i dag men lever fantastiska liv med flera hus och resor hit och dit, men jag hade nog gått ”bananas”. Jag måste använda huvudet och utvecklas. Det är en motor jag alltid haft. 

 

Men att få hamna i den ”bubblan” av skönhet, mode, limousiner och flyg i första klass var som att kliva in i en askungesaga, berättar Yvonne. Plötsligt hade hon en äldre kvinna som följde henne ut för att köpa cocktailklänningar, toppar och kjolar. Kläder hon skulle ha när hon representerade och som ofta bara gjordes i ett exemplar. 

– Det första plagget jag någonsin plockade ut var en leopardblus i mörkblått och svart, den använder jag än i dag. Den är alltså 35 år gammal och jag får fortfarande frågor om var jag köpt den. 

Kanske vågar man göra en jämförelse mellan människor och kläder som är gjorda hållbart och med kvalité, att om grunden är välgjord spelar det ingen roll om åren går. Och det här med att åldras med värdighet är något Yvonne funderat mycket på. 

– Jag drömmer om att starta skönhetssalonger på äldreboenden. Färga ögonbryn, lägga en mask och massera lite utan att det kostar multum. Jag tror mycket på det. Efter mina år inom vården vet jag hur de äldre uppskattar att få vara fina, även om de har värk eller sjukdomar. De blir inte bättre av att de är smutsiga i håret. De ska inte behöva sitta med skäggstrån på hakan för att ingen har tid. 

 

Yvonne har redan börjat ta steg i den riktningen genom samarbetet med fotbollsdamerna i Eskilstuna United. De har ett socialt engagemang på ett av kommunens äldreboenden och i oktober hade de en spadag där då tjejerna fick hjälpa de äldre.

– Många i Sverige tycker sådant är onödigt, man vill inte lägga pengarna på det för det ses som ytligt. Men jag tycker det känns så spännande. 

– Och vi behöver hjälpa varandra, speciellt vi kvinnor, bygga ett systerskap. För jag tror att vi i framtiden kommer behöva hjälpa varandra ännu mer. 

 

 

Yvonne Ryding

Ålder: 56 år

Gör: Entreprenör, fotomodell samt driver hudvårdsföretaget YR Skin Care sedan 25 år. 

Sedan 2018 invald i Läkarmissionens huvudmannaråd, som bland annat väljer styrelsen.

Bor: Hälleforsnäs.

Familj: Döttrarna Sandra, 30, Natalie 25 och barnbarnet Edvin. Särbon Micke. 

Om att bli mormor: Hela livet har ändrats sedan jag blev mormor. Plötsligt var det som att jag såg allting i ett annat ljus. Jag har en helt annan attityd till livet. Allt i dag handlar om att Edvin ska ha det bra och få stöttning i livet.

Historia: Sveriges Lucia 1983. Fröken Sverige och Miss Universum 1984.

Andra sätt att hjälpa

Nedan finns fler exempel på hur du kan bidra till vår verksamhet och till att utsatta människor får chansen till en bättre framtid.

Minnesgåva

Om du vill hedra en vän eller anhörig som går bort kan ett minnesblad från Läkarmissionen vara ett fint sätt.

Gåvogram

Fira någon du tycker om med ett vackert gåvogram, som samtidigt hjälper de som behöver det allra mest.

Gåvoshop

Ge bort en god gärning i stället för en vanlig present på kalaset eller bröllopet.

Månadsgivare

Att ge via autogiro är det mest kostnadseffektiva och långsiktiga sättet att hjälpa.

Engångsgåva

Ge en valfri gåva och betala enkelt via bank, kort, SMS, WyWallet eller Swish.