"Mitt liv har blivit en bullfest"

Din gåva förändrar framtiden!

Tack vare gåvor från främst svenska privatpersoner och företag kan vi driva biståndsprojekt i över 20 länder i tre världsdelar.

Som 13-åring rymde Fekadu Chorto till Addis Abeba. Han ville tjäna pengar och köpa fina kläder. I stället blev han slavarbetande vävare utan att få ett öre för sitt slit. Efter en tid på gatan fick han via Läkarmissionens partner Bright Star hjälp att återvända hem. I dag driver den framgångsrike entreprenören ett eget bageri och tehus.

Text: Conny Sjöberg

Foto: Torleif Svensson

 

EFTER ETT BRÅK MED SINA FÖRÄLDRAR rymde Fekadu Chorto från Chencha till Addis Abeba, men drömmen om ett bättre liv byttes till dess motsats. För att överleva arbetade han som vävare tio till tolv timmar varje dag, med mat och husrum som lön. Till slut flydde han till ett liv på gatan och hade en enorm tur.
– Redan efter några dagar hörde jag att det fanns ett ställe där man kunde få hjälp att återvända hem. Jag gick dit och mötte fantastiska människor! En grupp ungdomar skulle återvända till Chencha två dagar senare, så jag åkte med.

 

LÄKARMISSIONENS PARTNER BRIGHT STAR hjälpte Fekadu att börja skolan igen och gav honom ett startbidrag på tusen kronor så att han skulle kunna försörja sig. Först köpte han en häst för pengarna som hyrdes ut till transporter, som han sedan sålde med förtjänst. I stället öppnade han en kiosk i huset han hyrde.
– I dag driver jag både ett bageri och en liten teservering, berättar den nu 18-årige Fekadu, som tagit igen förlorad skolgång och snart går ut årskurs 10.
– När skolan är avklarad drömmer jag om att öppna ett bageri i stan.

Andra sätt att hjälpa

Nedan finns fler exempel på hur du kan bidra till vår verksamhet och till att människor i utsatthet får chansen till en bättre framtid.

Minnesgåva

Om du vill hedra en vän eller anhörig som går bort kan ett minnesblad från Läkarmissionen vara ett fint sätt.

Gåvogram

Fira någon du tycker om med ett vackert gåvogram, som samtidigt hjälper de som behöver det allra mest.

Gåvoshop

Ge bort en god gärning i stället för en vanlig present på kalaset eller bröllopet.

Månadsgivare

Att ge via autogiro är det mest kostnadseffektiva och långsiktiga sättet att hjälpa.

Engångsgåva

Ge en valfri gåva och betala enkelt via bank, kort, SMS, WyWallet eller Swish.