Kamp för kvinnorna i Afghanistan

Din gåva förändrar framtiden!

Tack vare gåvor från främst svenska privatpersoner och företag kan vi driva biståndsprojekt i ett 40-tal länder i fyra världsdelar.

I Afghanistan stödjer Läkarmissionen ett arbete för att stärka och utbilda kvinnor från extremt fattiga områden.

Text: Johanna BergKratz
Bild: Operation Mercy

 

Kvinnornas oerhört svaga ställning syns tydligt i siffror då det på mindre än ett år rapporterats om tusen-tals fall av misshandel, mord och syraattacker på kvinnor.

Läkarmissionens partner, Operation Mercy, ger kvinnorna en möjlighet till utbildning och att på olika sätt kunna stärka sin roll i familjen och samhället. De erbjuds också möjlighet att ta ett lån för att kunna starta en liten verksamhet.

”Tidigare var det många kvällar jag grät då mina barn fick gå till sängs utan mat i magen. Men nu har vi fått det bättre”, beskriver en kvinna från en av självhjälps-grupperna.

 


Allmän bild från Operation Mercy.


Men kampen
för kvinnors rättigheter är inte okomplicerad i ett land som Afghanistan. I maj 2017 utsattes kontoret för en attack. En vakt och en i personalen mördades, en annan kollega kidnappades och släpptes efter fyra månader. 

På grund av säkerhetsläget har Operation Mercy fått flytta sitt kontor till ett av grannländerna. Men trots svåra motgångar ger man inte upp och arbetet fortsätter för att stödja Afghanistans kvinnor.

Andra sätt att hjälpa

Nedan finns fler exempel på hur du kan bidra till vår verksamhet och till att människor i utsatthet får chansen till en bättre framtid.

Minnesgåva

Om du vill hedra en vän eller anhörig som går bort kan ett minnesblad från Läkarmissionen vara ett fint sätt.

Gåvogram

Fira någon du tycker om med ett vackert gåvogram, som samtidigt hjälper de som behöver det allra mest.

Gåvoshop

Ge bort en god gärning i stället för en vanlig present på kalaset eller bröllopet.

Månadsgivare

Att ge via autogiro är det mest kostnadseffektiva och långsiktiga sättet att hjälpa.

Engångsgåva

Ge en valfri gåva och betala enkelt via bank, kort, SMS, WyWallet eller Swish.