Eva Nordenstam: Hej och välkomna!

Din gåva förändrar framtiden!

Tack vare gåvor från främst svenska privatpersoner och företag kan vi driva biståndsprojekt i över 20 länder i tre världsdelar.

”Rikedom handlar inte bara om pengar.”

Inledning: Eva Nordenstam Von Delwig, informationsansvarig Läkarmissionen.

 

 

Bildreportaget i det här numret är från Aktion Julklappen där barn i Sverige ger julklappar till jämnåriga i östra Europa. Vi har letat i bildarkiven för att hitta bilder från dessa länder, vilket fått mig att minnas resor från långt bak i tiden som när vi var i Moldavien, där Frälsningsarmén delar ut julklapparna på plats.

Jag minns en ceremoni där, då nya frälsningssoldater skulle invigas, och vi var med på kåren i huvudstaden Chisinau. Moldavien är ett av Europas fattigaste länder, och på den tiden var det ännu tydligare än det är i dag. Varenda moldav som satt i den kyliga salen var fattig med våra mått mätt. Det fanns kaminer som gav värme för dem som satt närmast, men ju längre ifrån desto svalare var det.

I dag finns det pizzerior, biografer och köpcentrum i Chisinau, men på den tiden var det sparsamt även med neonljus. En av tjejerna i tonåren berättade för mig att hon vartannat år köpte en ny tröja och vartannat år en ny kjol eller ett par byxor. Det var det hon hade råd med. Ändå hörde hon till dem som invigdes som soldater och lovade att ägna sitt liv åt att hjälpa fattiga. För hon såg sig som en person med resurser, även om garderoben inte var stor.

Jag tänker att huruvida vi identifierar oss som rika eller fattiga handlar mycket om vilka vi jämför oss med. Ofta begränsar vi rikedom till något som enbart har med pengar att göra. Julen är en högtid där mycket kan handla om det materiella, och kraven runt det. Då återgår jag i tanken till soldatinvigningen i Chisinau, en resa då jag frös mycket, men samtidigt mötte så mycket värme. Det finns något där att bära med sig in i julen.

Andra sätt att hjälpa

Nedan finns fler exempel på hur du kan bidra till vår verksamhet och till att människor i utsatthet får chansen till en bättre framtid.

Minnesgåva

Om du vill hedra en vän eller anhörig som går bort kan ett minnesblad från Läkarmissionen vara ett fint sätt.

Gåvogram

Fira någon du tycker om med ett vackert gåvogram, som samtidigt hjälper de som behöver det allra mest.

Gåvoshop

Ge bort en god gärning i stället för en vanlig present på kalaset eller bröllopet.

Månadsgivare

Att ge via autogiro är det mest kostnadseffektiva och långsiktiga sättet att hjälpa.

Engångsgåva

Ge en valfri gåva och betala enkelt via bank, kort, SMS, WyWallet eller Swish.