Florence och Sarahs bild av Panzi

Din gåva förändrar framtiden!

Tack vare gåvor från främst svenska privatpersoner och företag kan vi driva biståndsprojekt i ett 40-tal länder i fyra världsdelar.

Panzisjukhuset är väl känt för Läkarmissionens givare. Här arbetar Doktor Mukwege som fick Nobels Fredspris 2018. De unga kongolesiska fotograferna Sarah och Florence fick uppdraget att åka till Panzi och dokumentera en dag. Följ med dem i deras bilder.

Text och foto: Sarah Kango och Florence Bita

Moise är ett av de barn som får hjälp på neonatalavdelningen på Panzisjukhuset. Hit kommer barn som fötts på sjukhuset men även för tidigt födda barn från andra ställen som har remitteras till Panzi.

 

Sedan ebolasmittan bröt ut i Nord-Kivu har nya rutiner införts. Alla som ska in på sjukhusområdet får sin temperatur mätt och så ska de tvätta händerna. Här kontrolleras temperaturen på pappan till en 17-årig patient.

 

Familjeplaneringsavdelningen på Panzi gör besök på olika platser för att informera kvinnor om preventivmedel. Kvinnan med barnet heter mama Chubaka och var en av hundratalet kvinnor som besökte ett möte som hölls i en kyrka i Bukavu. Efter presentationen fick kvinnorna möjlighet att ställa frågor och undrade bland annat vad man gör när mannen säger nej, om preventivmedel kan ge sjukdomar, när och hur de ska tas.

 

Förutom läkare och sjukvårdspersonal behövs även annan personal, bland annat för att hålla sjukhusområdet rent och fint. Självklart vill man få känna sig stolt över sitt sjukhus. 

 

Vid inskrivningen till nutritionsavdelningen tas ett överarmsmått för att bedöma barnets hälsotillstånd. Under senaste året har 582 barn behandlats för undernäring. 

 


Sarah Kango 
(t.v)

Föddes i DR Kongo 1998 och växte upp i Goma med sin mamma. När hon var 15 år blev hon kontaktad av sin pappa. Hon besökte honom i Bukavu men bestämde sig för att återvända till Goma för att studera. Hon fick sedan möjlighet att lära sig fotografera på skolan som stöds av Lens on Life i Goma. Sarah brinner för att med kameran som hjälp, dokumentera problem i samhället som ofta ignoreras.

Florence Bita (t.h) 

Föddes i DR Kongo 1996. Hennes pappa dog när hon var sju, något som tog henne mycket hårt. Efter att ha gått på utbildningen hos Lens on Life i Goma är hennes önskan som fotograf att visa hur det verkligen är att leva som föräldralös.

Andra sätt att hjälpa

Nedan finns fler exempel på hur du kan bidra till vår verksamhet och till att människor i utsatthet får chansen till en bättre framtid.

Minnesgåva

Om du vill hedra en vän eller anhörig som går bort kan ett minnesblad från Läkarmissionen vara ett fint sätt.

Gåvogram

Fira någon du tycker om med ett vackert gåvogram, som samtidigt hjälper de som behöver det allra mest.

Gåvoshop

Ge bort en god gärning i stället för en vanlig present på kalaset eller bröllopet.

Månadsgivare

Att ge via autogiro är det mest kostnadseffektiva och långsiktiga sättet att hjälpa.

Engångsgåva

Ge en valfri gåva och betala enkelt via bank, kort, SMS, WyWallet eller Swish.