Challange4Charity är nya utmaningen

Din gåva förändrar framtiden!

Tack vare gåvor från främst svenska privatpersoner och företag kan vi driva biståndsprojekt i ett 40-tal länder i fyra världsdelar.

... alla borde testa. "Det finns bara vinnare i det här", säger initiativtagaren Mats Danson.

Text: Johanna BergKratz
Foto: Carina Kvist & Claudio Brescani/TT

 

Mats Danson, du jobbar till vardags för Läkarmissionen och har utformat Challenge4Charity. Berätta, vad är det för något?

– Det är ett nytt sätt att kombinera en rolig stund med att ge en gåva till dem som behöver. Kortfattat så utmanar man någon i en valfri aktivitet, och den som ”förlorar” ger en gåva till Läkarmissionens hjälparbete. Men i verkligheten finns det ju inga förlorare i detta, utan bara vinnare.

Vad kan det handla om för utmaningar

– Det kan handla om vad som helst som du skulle vilja utmana någon i egentligen. Just nu är det många fysiska utmaningar, men vi har även en utmaning att sälja något av ditt överflöd, eller att spela mobilspelet Wordfeud mot någon. Det finns också en företagsutmaning där vi på Läkarmissionen utmanar företag att ge en gåva för varje ny kund, eller slutfört projekt.

 


Lokalpressen publicerade ett stort uppslag om nya utmaningen. Mats Danson, till höger, utmanade Victor Agnarsson på Skellefteå Tennisklubb.

 
Hur kom du på idén?

– Det började med att min fru och jag alltid utmanar varandra på olika saker och istället för att man ska ge varandra en slant är det ju bättre att ge till dem som behöver det mer. Så jag har tänkt ganska länge på idén och byggt upp utmaningarna och hemsidan successivt under det senaste halvåret.

 Det skvallras om att du själv utmanar kända som okända idrottare i deras respektive idrotter?

–  Ja, nu i vår ska Mattias Sunneborn, som jag ser som en av Sveriges bästa friidrottare och kanske världens bästa veteran-friidrottare genom tiderna, möta mig i 400 meter. Fem tusen kronor är insatsen och jag har sponsorer som ska be- tala min del. Om jag förlorar alltså (Mats skrattar). Ett par andra namn har jag också kontakt med, men avslöjar inget förrän det är helt klart.


Challenge4Charity har
bland annat redan fått uppmärksamhet i lokalpressen i Skellefteå där du bor. Vad har du fått för reaktioner?

Den lokala tennisklubben har annonserat om detta till sina medlemmar och jag har också fått en och annan som antagit min tennisutmaning. Jag tror att folk tycker det är kul att både umgås, röra på sig och bidra till en bättre värld.

Vem kan vara med och skapa en utmaning?

Alla kan göra en utmaning, man fyller bara i ett formulär på challenge4charity.se. Vi har både företagsutmaningar och utmaningar för privatpersoner. Drömmen är en utmaning från Ingemar Stenmark i ”sittande stolen” (jägarvila). Det skulle vara något. Men allas utmaningar är viktiga, stora som små.

 

Kändisar som hakat på:
Malin Ewerlöf ställer upp på ett 800-meterslopp i juni mot Läkarmissionens Mats Danson samt Helen Karlström, och Shirley Clamp har en sångutmaning alla kan vara med i.

Flera företag är med och ger pengar för varje ny kund, vid avslutat projekt, eller lägger på en procent för varje gåvokort de köper för att ge bort.

 

Andra sätt att hjälpa

Nedan finns fler exempel på hur du kan bidra till vår verksamhet och till att utsatta människor får chansen till en bättre framtid.

Minnesgåva

Om du vill hedra en vän eller anhörig som går bort kan ett minnesblad från Läkarmissionen vara ett fint sätt.

Gåvogram

Fira någon du tycker om med ett vackert gåvogram, som samtidigt hjälper de som behöver det allra mest.

Gåvoshop

Ge bort en god gärning i stället för en vanlig present på kalaset eller bröllopet.

Månadsgivare

Att ge via autogiro är det mest kostnadseffektiva och långsiktiga sättet att hjälpa.

Engångsgåva

Ge en valfri gåva och betala enkelt via bank, kort, SMS, WyWallet eller Swish.