”Just nu handlar det om att rädda liv”

Din gåva förändrar framtiden!

Tack vare gåvor från främst svenska privatpersoner och företag kan vi driva biståndsprojekt i ett 40-tal länder i fyra världsdelar.

I Somalia Puntland har det inte regnat på flera månader.

Layla Artan är minister för enheten i Puntland som ansvarar för humanitärt bistånd och katastrofhantering. I juli besökte Layla Läkarmissionens kontor för ett fördjupat samtal om krisen i landet.

Layla Artan, minister i humanitärt bistånd och katastrofhantering.

Hur är läget nu?
– Det har inte regnat i Somalia Puntland på flera månader och vi lider av brist på vatten och näringsrik mat. Boskap dör på grund av torkan och människor tvingas lämna sina hem efter att ha förlorat allt de äger.

Vilka områden drabbas värst?
– Det är just nu värst i norra och södra delen av landet. Men även platser som tidigare haft vattenförsörjning är nu helt utan tillgång till vatten.

Vad behövs framåt?
– Just nu handlar det om att rädda människors liv. Vi måste samarbeta med både lokala och globala aktörer för att samla in pengar och sätta stopp för krisen. Det är där fokus ligger nu. Vi arbetar hårt med att ta fram en nödplan för de kommande 90 dagarna.
– Det är också viktigt att vidta förebyggande åtgärder för att se till att samma katastrof inte inträffar igen. Ett nödförråd måste byggas upp så att allt som behövs finns tillgängligt när nästa torka inträffar.

Andra sätt att hjälpa

Nedan finns fler exempel på hur du kan bidra till vår verksamhet och till att människor i utsatthet får chansen till en bättre framtid.

Minnesgåva

Om du vill hedra en vän eller anhörig som går bort kan ett minnesblad från Läkarmissionen vara ett fint sätt.

Gåvogram

Fira någon du tycker om med ett vackert gåvogram, som samtidigt hjälper de som behöver det allra mest.

Gåvoshop

Ge bort en god gärning i stället för en vanlig present på kalaset eller bröllopet.

Månadsgivare

Att ge via autogiro är det mest kostnadseffektiva och långsiktiga sättet att hjälpa.

Engångsgåva

Ge en valfri gåva och betala enkelt via bank, kort, SMS, WyWallet eller Swish.