Lurade på arbete och utbildning

Din gåva förändrar framtiden!

Tack vare gåvor från främst svenska privatpersoner och företag kan vi driva biståndsprojekt i ett 40-tal länder i fyra världsdelar.

De kallas risbärarflickor. En vanlig dag vandrar de två mil uppför Entotoberget utanför Addis Abeba, iförda tunna finskor i plast. De börjar gå vid sextiden för att sedan plocka ris, pinnar och löv som binds ihop och blir till tunga bördor på deras späda axlar. Deras fattiga familjer tror att flickorna får utbildning och jobb. I själva verket lever de under slavliknande förhållanden och sliter sju dagar i veckan.

Text: Caroline Wesslén  

Foto: Noah Agemo

Falska löften. Maselech är en av de som lurats från sin hemby på landsbygden till Addis Abeba. Barnen lockas med löften om skolgång och arbete för att kunna skicka hem pengar till sina familjer. Men verkligheten är en annan. 

 

Tvingas arbeta. Arbetsgivarna tvingar flickorna att varje dag samla ved och bära enorma risbördor till fots nerför Entotoberget. Någon ersättning ser de fattiga familjerna oftast inte till.

 

Utbildning. Tack vare Läkarmissionen får Maselech och de andra flickorna nu möjlighet att gå i Entoto Freedom School varje eftermiddag. Maselech tycker mycket om att gå i skolan och vill själv bli lärare när hon blir stor. Men hon är orolig för att inte klara av studierna. Att gå i skolan är dessa barns enda chans till utbildning och ett förändrat liv. Här får de, utöver undervisningen, även ett mål mat och sjukvård. Främre raden från vänster, flickorna från berget: Gennet 13 år, Hasinki 13 år, Maselech, 9 år.

 

Skolans kök. Här tillagas all mat som serveras i skolan Entoto Freedom School. 

 

 

Andra sätt att hjälpa

Nedan finns fler exempel på hur du kan bidra till vår verksamhet och till att människor i utsatthet får chansen till en bättre framtid.

Minnesgåva

Om du vill hedra en vän eller anhörig som går bort kan ett minnesblad från Läkarmissionen vara ett fint sätt.

Gåvogram

Fira någon du tycker om med ett vackert gåvogram, som samtidigt hjälper de som behöver det allra mest.

Gåvoshop

Ge bort en god gärning i stället för en vanlig present på kalaset eller bröllopet.

Månadsgivare

Att ge via autogiro är det mest kostnadseffektiva och långsiktiga sättet att hjälpa.

Engångsgåva

Ge en valfri gåva och betala enkelt via bank, kort, SMS, WyWallet eller Swish.