Ett center för hemlösa barn

Din gåva förändrar framtiden!

Tack vare gåvor från främst svenska privatpersoner och företag kan vi driva biståndsprojekt i över 20 länder i tre världsdelar.

Metages hade inte fått gå i skolan innan han kom till centret Bright Star Safety House i Addis Abeba, Etiopien.

– Jag känner mig ödmjuk och priviligierad över att få arbeta med de här barnen. Jag har själv fått hjälp av Bright Star och känner att jag arbetar för mitt land genom att hjälpa andra unga, säger Israel Ayele.

 

Israel Ayele är 28 år och utbildad civilingenjör. Under tiden han studerade vid universitetet var han volontär vid Bright Star Safety House i Addis Abeba, Etiopien. Ett center för hemlösa barn som Läkarmissionens givare stöttar. Numera arbetar han heltid som centrets föreståndare, eller ”house father” som det kallas.

 

En av de äldsta på centret är Henok, 19 år.

 

På centret bor i dag 38 pojkar mellan 11 och 19 år. Gemensamt för dem alla är att de tidigare levt på gatorna i Addis Abeba.
– Det svåraste med mitt arbete är att killarna kommer från väldigt olika omständigheter. Några kommer från stan och andra från landsbygden, de har olika familjebakgrunder och talar olika språk. Att samla dem under samma tak och få alla att komma överens kan vara utmanande ibland.

 

Förutom Israel arbetar även en kvinnlig föreståndare på centret som de kallar ”house mother” och två personer till tar hand om tvätt och städning.
– Jag arbetar egentligen dygnet runt eftersom jag bor här med barnen. När de är i skolan jobbar jag med deras individuella utveckling och planering. Ibland har jag lite fritid och då brukar jag träffa vänner eller läsa, säger Israel.
På helgerna fylls det på med volontärer, ofta studenter från universitetet, som hjälper barnen med skoluppgifter eller hittar på olika aktiviteter med dem. De spelar ofta fotboll tillsammans.

 

Henok kommer från en fattig familj på landsbygden och tog sig ensam till Addis Abeba när han var 13 år för att få en chans att studera vidare. Han bodde på gatan och arbetade med städning mellan 05.00–06.30 varje morgon. Därefter gick han till skolan och studerade hårt. På kvällarna tog han alla jobb han kunde. Israel är väldigt stolt över den Henok blivit.
– Nu har han bott med oss på centret i några år och är otroligt målmedveten och etta i alla sina kurser.

 

En annan pojke som han ser fram emot att följa genom livet är Metages. Han kom till centret när han var nio år.
– Det bästa med mitt jobb är att följa pojkarnas utveckling, säger han.
Metages hade då varit med om en olycka och var svårt brännskadad, berättar Israel. Han hade förlorat sin vänstra arm, delar av det vänstra benet och örat.
– Metages hade inte fått gå i skolan innan han kom till centret, men via Bright Star och Läkarmissionens givare har han fått hjälp med proteser och är vid tolv års ålder en ambitiös student.

 

Text: Hanna Rosell
Foto: Håkan Färje

Andra sätt att hjälpa

Nedan finns fler exempel på hur du kan bidra till vår verksamhet och till att människor i utsatthet får chansen till en bättre framtid.

Minnesgåva

Om du vill hedra en vän eller anhörig som går bort kan ett minnesblad från Läkarmissionen vara ett fint sätt.

Gåvogram

Fira någon du tycker om med ett vackert gåvogram, som samtidigt hjälper de som behöver det allra mest.

Gåvoshop

Ge bort en god gärning i stället för en vanlig present på kalaset eller bröllopet.

Månadsgivare

Att ge via autogiro är det mest kostnadseffektiva och långsiktiga sättet att hjälpa.

Engångsgåva

Ge en valfri gåva och betala enkelt via bank, kort, SMS, WyWallet eller Swish.