I nigers öken sjuder livet

Din gåva förändrar framtiden!

Tack vare gåvor från främst svenska privatpersoner och företag kan vi driva biståndsprojekt i ett 40-tal länder i fyra världsdelar.

Niger är ett av världens fattigaste länder. Tre gånger så stort som Sverige, består det till stora delar av ökenlandskap som breder ut sig allt mer. Läkarmissionens medarbetare, fotograf Torleif Svensson, reste dit för att skildra arbetet med brunnsborrning och tar här med oss in i befolkningens vardag.

Stora bilden: det lyckade borrhålet i Regou Chenou provtrycks och alla byns barn passar på att få en skön dusch. De sällsynta regnen i Niger kan ibland dunsta innan de når marken.

 

Dicko Beto, är åtta år gammal och går i en intensivskola, ”speed school”, i byn Guidé. Skolan har en speciell pedagogik som hjälper barn som inte kunnat börja i vanliga skolan, att snabbt komma ifatt i de viktigaste ämnena. Föräldrarna är analfabeter.

 

Farfar är 65 år gammal och heter Oumarou Boubacar. Barnbarnet heter Sidikou Oumarote. Hans föräldrar är döda och han bor hos sin farfar i byn Tassikouara. Sidikou visar stolt upp sina skolböcker. 

 

Utanför byn Goudoumaria. Två män på väg till sina odlingslotter som håller på att försvinna på grund av ökenutbredning. Läkarmissionen har borrat brunnar i Diffa-provinsen för befolkningen som lever i ökenlandskapet, men också för att tillgodose behov av rent vatten för de tusentals flyktingar från Nigeria som väller in när gerillan, Boko Haram, terroriserar på andra sidan gränsen.

 

På väg till marknaden i Zinder. Det finns gott om oaser i södra Niger med odlingsmöjligheter. Ofta är dock vattnet i oaserna salthaltigt och odrickbart.

 

I byn Regou Chenou. Vid varje brunn som Läkarmissionen borrar planteras också ett antal träd. Träden binder jorden och ger så småningom välbehövlig skugga.

 

Skräddare i byn Galmi. När man saknar elekricitet gör trampmaskinen jobbet.

 

Text och foto: Torleif Svensson

Andra sätt att hjälpa

Nedan finns fler exempel på hur du kan bidra till vår verksamhet och till att människor i utsatthet får chansen till en bättre framtid.

Minnesgåva

Om du vill hedra en vän eller anhörig som går bort kan ett minnesblad från Läkarmissionen vara ett fint sätt.

Gåvogram

Fira någon du tycker om med ett vackert gåvogram, som samtidigt hjälper de som behöver det allra mest.

Gåvoshop

Ge bort en god gärning i stället för en vanlig present på kalaset eller bröllopet.

Månadsgivare

Att ge via autogiro är det mest kostnadseffektiva och långsiktiga sättet att hjälpa.

Engångsgåva

Ge en valfri gåva och betala enkelt via bank, kort, SMS, WyWallet eller Swish.