Anpassad utbildning ger hopp

Din gåva förändrar framtiden!

Tack vare gåvor från främst svenska privatpersoner och företag kan vi driva biståndsprojekt i över 20 länder i tre världsdelar.

Somalia är ett land som har präglats av krig och konflikter, och där skolreformen inte har fungerat. Att prata om inkluderande utbildning och stöd­undervisning för barn med särskilda behov är något helt nytt här. Jämfört med Sverige är det två helt skilda världar.

Läkarmissionen har under flera år jobbat för att barn med särskilda behov ska ha rätt till anpassad utbildning i vanliga skolor. I staden Hawassa i Etiopien har arbetet gång på gång visat på fantastiska resultat. För när människors attityder mot barnen börjar förändras, först då kan barnen få en självklar plats i samhället. Nu startar Läkarmissionen upp en liknande modell för barns rätt till anpassad utbildning i Somalia. Elmi Abdiaziz är landrepresentant för Läkarmissionen i Somalia och leder projektet som ska främja barns rättigheter till anpassad undervisning.

– Det rättighetsbaserade perspektivet för barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar finns inte i Somalia. Det är svårare för dem än för barn där funktionsnedsättningen syns.

– Ett barn som har autism eller downs syndrom kan ses som galen och bli fastkedjad ute på gården. Och på landsbygden är det värre. Det är ingen som har valt att det ska vara så här, men det saknas resurser, stöd och kunskap. 

I dag finns dock erfarenheter som andra har gjort att luta sig emot. I exempelvis Egypten finns modeller som fungerar fantastiskt bra. Så enligt Elmi Abdiaziz finns det mycket som går att förändra.

 

Elmi kommer att leda Läkarmissionens arbete i Somalia och målet är att förstärka utbildningssystemet och bygga upp grunden genom att utforma läroplaner för grund- och gymnasiesärskolor i landet. 

Elmi kom till Sverige från Somalia 1989 och har både en förskollärarexamen och masterexamen i specialpedagogik, men engagemanget för barns rätt till anpassad utbildning kommer från en personlig erfarenhet.

– När min son var tre år gammal märkte vi tecken på att något var annorlunda och vid senare utredningar visade det sig att det var autism. Så min familj och jag har gjort en resa på ett personligt plan men även utifrån ett kulturellt perspektiv. I Somalia finns det självklart barn med särskilda behov, men de är utanför samhället och har varken grundläggande rättigheter eller en hoppfull framtid. 

 

Elmi kommer nu att leda Läkarmissionens arbete i Somalia och målet är att förstärka utbildningssystemet och bygga upp grunden genom att utforma läroplaner för grund- och gymnasiesärskolor i landet. 

– Det finns verkligen starka drivkrafter och eldsjälar som jobbar för dessa barn. Vi har bland annat besökt privatskolor för barn med syn- och hörselskador och autism. Här finns mycket inspiration och kunskap att hämta och vi kommer börja med att stötta dessa skolors arbete. Men målet är att alla barn ska ha rätt till ett meningsfullt liv. Inte bara de som har råd med privatskola. Jag brinner verkligen för de här frågorna och kan hämta mycket kunskap från personliga erfarenheter och mitt yrkesliv, men även från min bakgrund i Somalia och mitt liv i Sverige. Det finns mycket vi kan lära av varandra. 

 

Text: Anna Malmborg
Foto: Håkan Flank / Andreas Zetterlund

Andra sätt att hjälpa

Nedan finns fler exempel på hur du kan bidra till vår verksamhet och till att människor i utsatthet får chansen till en bättre framtid.

Minnesgåva

Om du vill hedra en vän eller anhörig som går bort kan ett minnesblad från Läkarmissionen vara ett fint sätt.

Gåvogram

Fira någon du tycker om med ett vackert gåvogram, som samtidigt hjälper de som behöver det allra mest.

Gåvoshop

Ge bort en god gärning i stället för en vanlig present på kalaset eller bröllopet.

Månadsgivare

Att ge via autogiro är det mest kostnadseffektiva och långsiktiga sättet att hjälpa.

Engångsgåva

Ge en valfri gåva och betala enkelt via bank, kort, SMS, WyWallet eller Swish.