Aminas kakor hjälper barn i Sydafrika

Din gåva förändrar framtiden!

Tack vare gåvor från främst svenska privatpersoner och företag kan vi driva biståndsprojekt i över 20 länder i tre världsdelar.

Ingen är för liten för att göra vänliga insatser. Det har Amina Månsson, 7 år, bevisat.

Vid jul 2018 bestämde sig Amina för att baka pepparkakor. Först sa hon inte vad hon skulle göra men efterhand kröp det fram. Hon planerade att ställa ut ett bord och sälja kakor till dem som gick förbi familjens hus. Pengarna skulle gå till barncentret Give a Child a Family, GCF, i Sydafrika som drivs av svenska Monica Woodhouse, som bland annat ser till att föräldralösa barn och andra utsatta små får nya fosterfamiljer.

Amina på plats för att sälja pepparkakor till förmån för Give a Child a Family i Sydafrika.

Varför ville du samla in pengar till dem?
– Jag har varit där många gånger med min mamma så jag vet att de har det svårt och behöver hjälp och jag ville göra skillnad.
Amina sålde inte mycket den gången, men genom fönstret filmade mamma Doreen Månsson den lilla flickan med den stora viljan, en film hon delade på sociala medier. Hon lade till ett swishnummer där den som ville stötta insamlingen kunde sätta in pengar. 20 000 kronor kunde Amina skicka iväg det året. I julas drog hon åter igång att baka, nu med kompisen Zoe, 11 år, som själv kommer från Sydafrika. Men denna gång hade de bytt taktik.
Istället för att sälja på uppfarten gick de runt och knackade dörr.
– Det gick superbra. Men en ville inte köpa, det tyckte jag var ganska konstigt.

Amina på besök i Sydafrika. Pojken på bilden hittades levande begravd. I dag är han frisk och bor, tack vare GCF, i en bra fosterfamilj.

Även denna gång hjälpte mamma till med ett inlägg på sociala medier. Många greps av flickornas engagemang och pengar strömmade in.
Hur mycket fick ni ihop den här gången?
– 120 500 kronor. Det känns superbra. Nu kan barnen få mer medicin, mat och vitaminer, berättar en glad Amina och tillägger.
– Många jag känner vet inte vem Monica Woodhouse är men hon bor i Sydafrika och ser hon ett barn som är i fara så hjälper hon det. En del föräldrar lämnar sina barn på gatan och då tar hon hand om dem.

Och nu kommer din insamling hjälpa barnen ­på centret?
– Ja, jag hoppas kunna samla in mer. För Monica hjälper Gud genom att ta hand om barnen i Afrika och jag hjälper Monica. Det blir som en present som går runt.

TEXT: THERESE HEDLUND

Andra sätt att hjälpa

Nedan finns fler exempel på hur du kan bidra till vår verksamhet och till att människor i utsatthet får chansen till en bättre framtid.

Minnesgåva

Om du vill hedra en vän eller anhörig som går bort kan ett minnesblad från Läkarmissionen vara ett fint sätt.

Gåvogram

Fira någon du tycker om med ett vackert gåvogram, som samtidigt hjälper de som behöver det allra mest.

Gåvoshop

Ge bort en god gärning i stället för en vanlig present på kalaset eller bröllopet.

Månadsgivare

Att ge via autogiro är det mest kostnadseffektiva och långsiktiga sättet att hjälpa.

Engångsgåva

Ge en valfri gåva och betala enkelt via bank, kort, SMS, WyWallet eller Swish.