"Vänlighet är bra för hälsan"

Din gåva förändrar framtiden!

Tack vare gåvor från främst svenska privatpersoner och företag kan vi driva biståndsprojekt i ett 40-tal länder i fyra världsdelar.

Det går att träna sig i vänlighet. Det säger Gustav Nilsson på Habitud som samarbetar med Läkarmissionen under Vänliga Veckan.

Text: Therese Peterson
Illustration: Louise Winblad

 

Årets tema för  Vänliga Veckan handlar  om att vara vänlig mot  någon som jobbar, en  busschaufför vi möter,  vårdbiträdet på äldreboendet,  eller personalen på  lunchrestaurangen. Men det kan också handla om att vara vänlig mot sina kollegor.  

– På arbetsplatsen är vänlighet en central del, även om vi ofta inte tänker på det. Själva kärnan i ett gott samarbete är just vänlighet. Det är motsatsen till att vara självisk och göra så lite som möjligt, utan att tänka på hur det påverkar ens kollegor.

Det säger Gustav Nilsson, leg. psykolog som arbetar på Habitud, ett psykologiskt gym på nätet, som i år är Läkarmissionens samarbetspartner under Vänliga Veckan. Tillsammans med sina kollegor, arbetar Gustav med att hjälpa organisationer att bli mer hälsosamma arbetsplatser, bland annat genom att sprida lättfattlig psykologi som kan bidra till bättre samarbeten och relationer. Främst i yrkeslivet men även privat. 

Enligt Gustav sker 45 procent av allt vi gör på rutin, och eftersom rutiner kommer ur sådant vi upprepar så går det självklart att genom medveten träning få in nya vanor. Det gäller vänliga handlingar så väl som andra vanor. Och då är väl Vänliga Veckan en perfekt tid att börja träna. Kanske genom att hänga med i Habituds vänlighetsutmaningar som de publicerar varje dag på sin hemsida. 

– Inför Vänliga Veckan har vi valt ut ett antal av våra psykologiska träningstips som handlar just om vänlighet och varför det är bra att vara vänlig.  Utmaningarna, som vill hjälpa oss att skapa vänligare vanor, ger inte bara konkreta tips om vad vi kan göra, och när, utan pekar även på effekterna och följderna av det vi gör. 

Gustav berättar om forskning som pekar på hur visad vänlighet inte bara gör andra glada, utan även påverkar vårt psykiska välmående och vår fysiska hälsa. Personer som ofta sprider vänlighet kan skörda lika stora hälsoeffekter av det som dem som slutar att röka. 

– Så det är inte bara trevligt utan även nyttigt, man lever ofta längre, säger Gustav.

– Och utöver att det ger hälsoeffekter så ger det även sociala fördelar.  Man blir mer omtyckt helt enkelt, säger Gustav och skrattar.  Om man vill att vänligheten ska hålla i sig och bli en del av ens vardag, kan det vara bra att satsa på att ”träna” i ett mindre sammanhang där det samtidigt är lättare att inspirera andra till att vara vänliga tillbaka. 

– Då är kamratkretsen eller arbetsplatsen bra ställen att börja på.  De är dock båda miljöer där vi ofta har tydliga roller som kan vara svåra att ta sig ur, och som psykolog har han funderat mycket på hur man bygger upp, och ibland även bygger om, goda samarbeten och relationer, både i samhället i stort, men kanske speciellt  inom arbetslivet.

– Det finns en hel del falska sanningar, som att ”högt i tak” på företaget betyder att man kan säga  vad som helst till sina kollegor, eller  att ”en rå men hjärtlig jargong” skulle  vara bra för samarbetet. Vi vet att det inte fungerar, för de team som är vana att få fler korrigerande kommentarer  än uppmuntran på en dag, presterar  sämre än andra. 

– Det här har man även studerat väldigt noga i kärleksrelationer, och  kommit fram till samma resultat. 

Idealet är att få minst fem uppmuntrande kommentarer till varje kritisk kommentar, menar Gustav.  Något som skulle göra stor skillnad för trivsel och effektivitet om vi fick till det.

Så vad tror du, kan vi genom att vara extra vänliga den här veckan  få vara med och skapa en ny  vänlighetstrend? 
– Ja, det kan vara ett litet steg bland många som utan tvekan kan göra stor skillnad. 

Andra sätt att hjälpa

Nedan finns fler exempel på hur du kan bidra till vår verksamhet och till att människor i utsatthet får chansen till en bättre framtid.

Minnesgåva

Om du vill hedra en vän eller anhörig som går bort kan ett minnesblad från Läkarmissionen vara ett fint sätt.

Gåvogram

Fira någon du tycker om med ett vackert gåvogram, som samtidigt hjälper de som behöver det allra mest.

Gåvoshop

Ge bort en god gärning i stället för en vanlig present på kalaset eller bröllopet.

Månadsgivare

Att ge via autogiro är det mest kostnadseffektiva och långsiktiga sättet att hjälpa.

Engångsgåva

Ge en valfri gåva och betala enkelt via bank, kort, SMS, WyWallet eller Swish.