Teamet jobbar mot klockan

Din gåva förändrar framtiden!

Tack vare gåvor från främst svenska privatpersoner och företag kan vi driva biståndsprojekt i över 20 länder i tre världsdelar.

"Vi måste se så att barnen får i sig näringen".

Text: Johanna BergKratz
Foto: Medair/Diana Gorter

 

Diana Gorter är kommunikatör för Läkarmissionens partner Medair och arbetar inifrån Sydsudan. Under våren har hon flera gånger besökt nutritionskliniker dit stödet från Läkarmissionens givare går. Klinikerna är placerade i några av de värst utsatta områdena av konflikt och svält – i norra delarna av Sydsudan. ”Mammorna där samlar näckrosor från floden för att ge sina barn att äta”, berättar hon.

 


Diana Gorter är kommunikatör hos Medair.

 

Medairs nutritionsteam jobbar mot klockan. Kliniker som vanligtvis behandlar 500 personer åt gången måsta nu klara av att ge vård åt 4 000. Barn, gravida och ammande kvinnor är prioriterade. Barn som är mycket allvarligt undernärda och behöver övrig medicinsk vård behöver föras till center med annan kapacitet.

– Innan barnen får lämna vår klinik måste de ha ätit en portion av vår näringsrika puré så vi kan se att de får i sig näringen, säger Diana.

Purén är en slags jordnötsbaserad pasta, rik på näring och mineraler, som oftast ges vid behandling av svår undernäring. Föräldrarna får även med sig puré hem. Samt myggnät, för att undvika malaria. Och tvål. Teamen jobbar också med utbildning i byarna kring nutrition för att undvika undernäring. Diana berättar hur människor är tacksamma att de finns på plats. Familjer som främst fruktar stridigheterna men även måste överleva svälten.

Andra sätt att hjälpa

Nedan finns fler exempel på hur du kan bidra till vår verksamhet och till att människor i utsatthet får chansen till en bättre framtid.

Minnesgåva

Om du vill hedra en vän eller anhörig som går bort kan ett minnesblad från Läkarmissionen vara ett fint sätt.

Gåvogram

Fira någon du tycker om med ett vackert gåvogram, som samtidigt hjälper de som behöver det allra mest.

Gåvoshop

Ge bort en god gärning i stället för en vanlig present på kalaset eller bröllopet.

Månadsgivare

Att ge via autogiro är det mest kostnadseffektiva och långsiktiga sättet att hjälpa.

Engångsgåva

Ge en valfri gåva och betala enkelt via bank, kort, SMS, WyWallet eller Swish.