Svenskor i LA får fler att "ge en förlossning"

Din gåva förändrar framtiden!

Tack vare gåvor från främst svenska privatpersoner och företag kan vi driva biståndsprojekt i ett 40-tal länder i fyra världsdelar.

Inför mors dag reste Läkarmissionen till LA - för att prata säkra förlossningar.

Text: Hanna Rosell (ansvarig för sociala medier på Läkarmissionen)
Foto: Jeanette Öhman

 

När allt fler väljer bort reklam behöver vi på Läkarmissionen hitta nya sätt att nå ut för att berätta om vår verksamhet. Där fyller våra vänner och ambassadörer en viktig roll. Oavsett om de bor i Sverige eller på andra sidan jorden.

Inför mors dag samlar vi varje år in pengar för att kunna ge fattiga kvinnor i DR Kongo och Tanzania möjlighet till en säker förlossning på sjukhus. De blivande mammorna kan då få hjälp vid komplikationer, möjlighet till kejsarsnitt om något går fel, och för tidigt födda bebisar kan få vård. Innan familjerna lämnar sjukhuset får de också information om, och hjälp med preventivmedel.

Vi har märkt att många vill stödja arbetet när det, på olika bloggar eller i poddar, tipsas om att det går att köpa en förlossning i morsdagspresent. Därför brukar vi i god tid bjuda in till en bloggträff i Stockholm för att ge inspiration och möjlighet att ställa frågor. I år valde vi att utöka med två bloggträffar till. En i Göteborg och en cirka 900 mil från Sverige. I Los Angeles, USA.

Läkarmissionen har goda vänner i Los Angeles, som Cecilia Blankens, som ligger bakom skomärket Blankens. Hon är även en välkänd bloggare och poddprofil, som i flera år har hjälpt hundratals kvinnor att föda säkert, genom att aktivt delta i vår kampanj.

Även den USAbaserade frilansjournalisten och bloggaren Jeanette Öhman har hjälpt till, och när de två bjöd in ett antal svenskar till en träff med tema mors dag och förlossningar så reste jag dit. Och då Jeanette kommer från Finland, valde den finska konsuln att låna ut det finska konsulatets vackra lokaler i Bel Air till oss. De stod dessutom för en fantastisk brunch

 


Jeanette "Peppe" Öhman är journalist och författare, podcastare och statsvetare.

 Karin Bastin (till höger i bild) är grundare av bloggportalen Vavawoom.

 

Cirka femton kvinnor deltog vid träffen då jag berättade om Läkarmissionens verksamhet och morsdagskampanjen. Våra filmer från Panzisjukhuset gav, som oftast, upphov till starka känslor. Många kan identifiera sig med hur sårbar man är om något går fel under en förlossning. Hur nära livet och döden man kan vara på samma gång.

Förhoppningen med träffen var dels att gästerna skulle vilja donera till kampanjen, men främst att de skulle berätta om den i sina nätverk och i sociala medier, så att fler får upp ögonen för det här och väljer att ge bort en säker förlossning i present. Och de inlägg som deltagarna hittills har skrivit har nått fler läsare än flera av de större svenska magasinen gör tillsammans.

Vår förhoppning med årets morsdagskampanj var att fler utsatta kvinnor än någonsin ska få föda sina barn på sjukhus, få god mödravård och bra eftervård för både mor och barn. Och oavsett hur årets resultat blev har alla ni som berättat om kampanjen till era vänner, oavsett om det har skett vid fikabordet eller via Facebook, hjälpt till att göra skillnad.

Andra sätt att hjälpa

Nedan finns fler exempel på hur du kan bidra till vår verksamhet och till att människor i utsatthet får chansen till en bättre framtid.

Minnesgåva

Om du vill hedra en vän eller anhörig som går bort kan ett minnesblad från Läkarmissionen vara ett fint sätt.

Gåvogram

Fira någon du tycker om med ett vackert gåvogram, som samtidigt hjälper de som behöver det allra mest.

Gåvoshop

Ge bort en god gärning i stället för en vanlig present på kalaset eller bröllopet.

Månadsgivare

Att ge via autogiro är det mest kostnadseffektiva och långsiktiga sättet att hjälpa.

Engångsgåva

Ge en valfri gåva och betala enkelt via bank, kort, SMS, WyWallet eller Swish.