Kan en illustration förändra världen?

Din gåva förändrar framtiden!

Tack vare gåvor från främst svenska privatpersoner och företag kan vi driva biståndsprojekt i över 20 länder i tre världsdelar.

Illustratören och bloggaren Louise Winblad är Läkarmissionens senaste ansikte. Vi talade med henne om engagemang och längtan att nå ut.

Text: Therese Peterson
Foto: Erika Stenlund

 

– Jag har drömt om att få göra sådant här ända sedan jag var i tonåren, det var då jag började inse hur världen såg ut, hur mycket orättvisor det finns. Så när jag fick frågan om att bli ambassadör började jag nästan gråta av glädje, säger Louise Winblad.

Louise är en av de många ”influencers” som syns allt mer i sociala medier, och som via bloggar och andra kanaler har stort inflytande på det som syns på nätet i dag. Sedan två år tillbaka finns hennes blogg ”Hej hej vardag” på Amelia.se, och för ett år sedan släpptes boken med samma namn, fylld av Louises illustrationer hämtade ur vardagen som mamma och kvinna.

Vi möttes på den frukost som Läkarmissionen ordnade i samarbete med Louise och Emma Sundh, en annan medieprofil, för att berätta om Läkarmissionens arbete mot könsstympning. En insats som drivs ihop med ADRA Kenya, som bland annat arrangerar läger för flickor som sagt nej till att bli omskurna.

Louise har länge sökt ett forum att engagera sig i och när hon för något år sedan hörde om Läkarmissionens arbete med att ge gravida kvinnor säkra förlossningar i DR Kongo, väcktes hennes intresse. Som mor till två döttrar var det något hon kunde relatera till. Louise lade ut ett inlägg på sin blogg för att inspirera fler att ge bort en förlossning inför Mors dag.

Någon månad senare kom följande inlägg: ”Inför mors dag berättade jag om den bästa mors dag-presenten jag kan tänka mig – en förlossning … Målet som Läkarmissionen hade var att slå förra årets 3 500 sålda förlossningar och i år komma upp i 4 000. Vet ni hur många det blev? … 7 000!”

– Det är helt otroligt att man har en chans att påverka på det sättet. Att jag kan använda den plattform och det jag har byggt upp så.

Louise har närmare 75 000 följare på Instagram och varje nytt inlägg får tusentals gilla-klick. Hon illustrerar de flesta inläggen vilket gör att fler stannar upp, tror hon.

– En teckning har större chans att fånga uppmärksamhet i ett flöde där mycket annat scrollas förbi. Och när allt fler ”ser” vad hon tänker, blir innehållet viktigare. Till 93 procent är det kvinnor som följer henne, och det är också kvinnor, och barn som hon brinner för mest.

– Det är alltid de som drabbas först, mest och värst, säger Louise. Och precis som med insatsen för de gravida kvinnorna, är Läkarmissionens arbete mot könsstympning ett konkret sätt att stärka kvinnan, menar Louise.

I sin nya roll som ambassadör vill hon bland annat visa hur man på ett enkelt sätt, för bara 200 kronor, kan ge en flicka en plats på ett läger där de undkommer den värsta könsstympningssäsongen.

– Det är lätt att känna sig maktlös inför allt hemskt som sker i världen, det känns oöverkomligt. Men den känslan försvinner när jag ser att det via Läkarmissionen finns en kort, direkt väg till att påverka. Man vet vilka man hjälper, till och med vad de heter som man stöttar, och man ser att det händer saker.

– Det gör att jag tror att det faktiskt går att göra något.


Om Louise Winblad.

Ålder: 35 år
Gör: Jobbar som bloggare,illustratör och webbadministratör, men även utbildad gymnasielärare i media och franska.
Familj: Sambo och två döttrar.

Relaterade artiklar

Andra sätt att hjälpa

Nedan finns fler exempel på hur du kan bidra till vår verksamhet och till att människor i utsatthet får chansen till en bättre framtid.

Minnesgåva

Om du vill hedra en vän eller anhörig som går bort kan ett minnesblad från Läkarmissionen vara ett fint sätt.

Gåvogram

Fira någon du tycker om med ett vackert gåvogram, som samtidigt hjälper de som behöver det allra mest.

Gåvoshop

Ge bort en god gärning i stället för en vanlig present på kalaset eller bröllopet.

Månadsgivare

Att ge via autogiro är det mest kostnadseffektiva och långsiktiga sättet att hjälpa.

Engångsgåva

Ge en valfri gåva och betala enkelt via bank, kort, SMS, WyWallet eller Swish.