"Jag vill få in mer pengar "

Din gåva förändrar framtiden!

Tack vare gåvor från främst svenska privatpersoner och företag kan vi driva biståndsprojekt i över 20 länder i tre världsdelar.

Företaget Mäklarringen har skänkt över en miljon kronor till Läkarmissionens olika hjälpprojekt. En av eldsjälarna, Carina Rosendahl, besökte nyligen hjälpcentret för gatubarn i Uganda

Text: Hanna Rosell
Foto: Tomas Nyman/Hans Jörgen Ramstedt

 

– Vi besökte ett av Läkarmissionens center dit gatubarn får komma för att duscha, vila och äta. Det ger personalen tillfälle att skapa kontakt med killarna och tjejerna, för att få dem att lämna gatan.

Carina besökte ett hem för pojkar. Flickorna bor på annat håll. Det ryms 25 barn på hemmet, men just nu bor där 32 pojkar. Behoven är enorma.

– Vi besökte också slummen, för att se den verklighet de lever i. Det var hemska syner med alla de utsatta barnen. Man blir otroligt berörd, arg och bestört, säger Carina.

 


Carina Rosendahl fick starka intryck med sig hem efter mötena med gatubarn i Kampala, Uganda.

 


Läkarmissionen arbetar långsiktigt med att hjälpa gatubarnen bort från gatan.


Vad händer med barnen på centret?

– Processen är lång. Barnen är ofta trasiga och måste lära sig att fungera i grupp. De lär sig enkla regler, samt att läsa och skriva, bädda sin säng och att hjälpa till i köket. Processen kan ta allt från tre månader upp till ett år. Läkarmissionens partner letar efter anhöriga till barnen för att få reda på varför de har rymt. De försöker också få veta om föräldrarna behöver råd eller annan stöttning. Det är ingen självklarhet att barnen ska tillbaka hem.

Hur kom ni på Mäklarringen i kontakt med Läkarmissionen?
– Nursel, en drivande tjej på vårt Hässelby-kontor, kom i kontakt med Läkarmissionen 2013 och inledde ett samarbete. På den vägen är det. Vi skänker pengar genom att lägga en viss peng till något av Läkarmissionens projekt för varje sålt objekt. En gång per år får två av oss möjlighet att åka till något av projekten.

Hur känner du inför projektet nu när du varit där?
– Jag känner ett större engagemang efter min resa. Jag vill få in ännu mer pengar nu när jag vet att de kommer rätt.

Andra sätt att hjälpa

Nedan finns fler exempel på hur du kan bidra till vår verksamhet och till att människor i utsatthet får chansen till en bättre framtid.

Minnesgåva

Om du vill hedra en vän eller anhörig som går bort kan ett minnesblad från Läkarmissionen vara ett fint sätt.

Gåvogram

Fira någon du tycker om med ett vackert gåvogram, som samtidigt hjälper de som behöver det allra mest.

Gåvoshop

Ge bort en god gärning i stället för en vanlig present på kalaset eller bröllopet.

Månadsgivare

Att ge via autogiro är det mest kostnadseffektiva och långsiktiga sättet att hjälpa.

Engångsgåva

Ge en valfri gåva och betala enkelt via bank, kort, SMS, WyWallet eller Swish.